Prostreno.cz

Chronický stres zvyšuje riziko rakoviny

Žijete pod tíhou dlouhodobé psychické zátěže? Kromě toho, že si „zaděláváte“ na reprodukční poruchy, deprese a žaludeční vředy, vyšponované nervy vás mohou dostat i do onkologické poradny. Vážně to chcete riskovat?

Rakovina je asi nejobávanější chorobou současnosti. Podle odborníků toto systémové onemocnění může nastat kvůli genetickým dispozicím, nutričním nedostatkům, nadměrné konzumaci alkoholu, kouření nebo expozici toxinů. Strůjcem však bývají i chemické škodliviny v životním prostředí, popřípadě nízká pohybová aktivita. Je tím seznam možných příčin kompletní? Bohužel nikoli, neboť nově objeveným pachatelem jsou prý i vypjaté nervy!

Velký tlak jako předzvěst katastrofy

Co se týká stresu jakožto nechvalně známé vizitky dnešní doby, všichni lékaři se jednoznačně shodují v tom, že způsobuje tělu i mysli pořádné škody. V jeho souvislosti se nejčastěji mluví o depresích, zvýšené pravděpodobnosti srdečních chorob, nevolnosti, záchvatech paniky a třesu rukou. Psychická zátěž negativně ovlivňuje i funkce trávicího a reprodukčního systému, přičemž poskytuje příhodné podmínky pro vznik diabetu, nespavosti a bolestí hlavy. Co to má společného s rakovinou? Dá se říct, že úplně všechno…

Klid a pohoda jako prevence? Přesně tak

Poznatky americké studie publikované v magazínu Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention informují o tom, že dlouhodobé vystavování se stresu výrazně zvyšuje riziko rakoviny. Vědci si to vysvětlují tím, že permanentní nervozita podstatně oslabuje imunitní systém. Nadbytek stresových hormonů v organismu prý také nahrává růstu rakovinných buněk a zvyšuje náchylnost k zánětům, čímž se celá situace může dramaticky zhoršit. Vzít v potaz se dle názoru výzkumníků musí i skutečnost, že lidé v krizových chvílích tíhnou ke konzumaci nezdravých a tučných potravin, což mnohdy končívá obezitou – jedním z faktorů zmíněné nemoci. Když se tohle všechno spojí dohromady, je jasné, že na pozoru by se pro vlastní dobro měl mít každý. I vy!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat