Prostreno.cz

Jarní zelenina pro bohatý talíř plný zdraví

Jaro je tady, příroda se probouzí a s ním je tu i čerstvá zelenina ze zahrádky nebo od farmářů. Sezonní stravování je pro naše tělo přirozené a velice prospěšné. A jaké skvělé potraviny nám jaro přináší a proč bychom se jim neměli vyhýbat?

Po těžké „zimní stravě“ kdy se naše tělo potřebovalo zahřát, přichází lehká jarní strava, která vybízí k přirozené očistě těla. Nemusíte se vrhnout hned na drastický detox a půst. Stačí jen zařadit do jídelníčku více jarní zeleniny a uvidíte, jak to vašemu tělu prospěje. Máme pro vás krátký výčet, toho nejlepšího a nejoblíbenějšího z jarní zahrádky.

Ředkvičky

Ředkvička je plná vlákniny, tím zlepšuje trávení i pohyb střev. Obsažená vláknina zároveň udržuje hladinu cholesterolu v normě. Ředkvička dále obsahuje antioxidanty, které mohou zastavit škodlivé volné radikály. Z vitaminů obsahují dostatek vitaminu A, C a K. A kalorie? Ty snad ani řešit nemusíte, pro představu 100 g ředkviček obsahuje jen 21 kalorií.

Kedlubny

Kedlubny jsou ceněné nejen pro svou rozmanitost v kuchyni, ale také proto, že jsou plné živin a minerálů, jako je měď, draslík, mangan, železo a vápník, stejně jako vitaminů. Obsahují totiž vitamin A a C. Kromě toho jsou kedlubny bohaté na vlákninu a antioxidanty. Kedlubny podpoří zažívání, nervové a svalové funkce, regulují krevní tlak, posilují kosti a prospívají dobrému zraku. Pro představu – 100 g kedlubny obsahuje přibližně 26 kalorií.

Chřest

Chřest obsahuje vitaminy A, B1, B2, B3, B6, C, E a K, dále také minerály, jako je železo, vápník, draslík, zinek, hořčík, mangan, fosfor, kyselinu listovou a aminokyseliny. Kromě toho všeho obsahuje dobrý poměr vlákniny, sacharidů, bílkovin a zdravých tuků. Pokud zrovna držíte dietu, tak oceníte nízký obsah kalorií (100 g obsahuje 22 kalorií) a vysoký obsah vody.

Chřest díky svému bohatému složení je velmi pozitivním dopingem pro náš mozek, podpoří trávení a posílí kosti. Díky vysokému obsahu kyseliny listové ho ocení i těhotné ženy.

Špenát

Hned zpočátku je třeba říci, že mýtického železa obsahuje špenát jen 1 mg v jedné porci, takže z něho tento minerál opravdu nenačerpáte. Nicméně obsahuje i jiné důležité látky a rozhodně ne zanedbatelné. Například betakaroten, vitaminy skupiny B, vitamin C a K, draslík a hořčík.

Díky cenným vitaminům a minerálům špenát preventivně působí proti různým druhům rakoviny, chrání oči před makulární degenerací, snižuje tlak a tím snižuje riziko mrtvice. Díky vitaminu K udržuje optimální hustotu kostí a předchází zlomeninám.

Květák

Květák, lidově karfiol, je zdrojem nejen vitaminu C, ale i vitaminu K, B1, B2, B3, B6 a E. Tato chutná zelenina poskytuje tělu důležité minerály, jako je vápník, hořčík, fosfor, draslík a mangan. Navíc je zdrojem důležitých bílkovin a obsahuje jen velmi malé množství tuků. Tuky, které obsahuje, pocházejí z nenasycených tuků a omega-3 mastných kyselin. Dále doplňuje tělu potřebnou vlákninu a pro zajímavost obsahuje mnohem méně cukru než jeho zelená příbuzná brokolice.

Květák je díky svému složení vhodný nejen do redukčního jídelníčku, ale přináší i mnohem více pro naše celkové zdraví, detoxikuje organismus, podporuje trávení, bojuje s vysokým cholesterolem a posiluje imunitní systém.

Ledový salát

Vyniká nejen křupavostí a minimem kalorií, ale je z větší části tvořen vodou, takže vás v těchto parných dnech také příjemně osvěží. Salát je vynikajícím zdrojem draslíku a manganu. Obsahuje také významné množství železa, vápníku, hořčíku a fosforu. Dále také stopové množství sodíku, mědi a zinku. Tento salát je bohatý na vitaminy A, K, C a vitaminy skupiny B.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat