Prostreno.cz

Oblíbený nordic walking: Kolik svalů tím v těle zapojíte?

Cítíte se po dlouhé zimě unavení a bez energie? Rádi byste podpořili svou fyzickou kondici nějakým nenáročným sportem, ale nevíte, který by byl pro vás ten nejvhodnější? Chůze s holemi neboli nordic walking je sport pro všechny věkové kategorie!

Květen je mezinárodním měsícem chůze. Odložte telefony, vezměte partnera, jídlo a pití a užijte si skvělou venkovní aktivitu. Ostatně, chůze je pro tělo ten nejpřirozenější pohyb, proto je konkrétně nordic walking vhodný opravdu téměř pro každého. Pravda je taková, že při chůzi s holemi je zapojeno až 90 % svalů v těle!

Kromě snižování hmotnosti můžete také velmi rychle pozorovat ústup bolesti zad a kloubů. Nordic walking je jasnou volbou pro kardiaky a působí kladně na stabilizaci dýchací soustavy. V neposlední řadě je třeba zmínit pozitivní dopad na psychiku. Ať už budete chodit v parku nebo po horách, velmi tím přispějete svému zdraví. Jak s ním začít?

Potřebné nezbytnosti

Vše začíná u holí. S jejich výběrem vám nejlépe poradí ve specializované prodejně se sportovním vybavením. Neváhejte se ptát na všechno podstatné!

Boty, alfa a omega všeho

Druhou nejdůležitější věcí je bezesporu kvalitní a pohodlná obuv. V poslední době stoupá obliba bot s Gora-Tex membránou, která činí boty nepromokavými a zároveň umožňuje únik vlhkosti z nohou. Pozornost byste měli věnovat také vzorku podrážky. Obzvláště pokud budete chodit po nezpevněném povrchu – čím hlubší bude vzorek, tím lépe se vypořádáte s případným blátem a měkkou půdou. Významnou roli hraje také tvar boty. Myslete na to, že tvar špice by měl vždy kopírovat tvar chodidla, aby nedocházelo k utlačování prstů a deformaci nohy.

Vhodné oblečení, ve kterém vám bude dobře

V tomto sportu platí, že není špatného počasí, pouze špatně zvoleného oblečení. Klíčem k úspěchu jsou „vrstvy“. Princip vrstvení vychází z odlišných vlastností jednotlivých materiálů, které je nutné dobře prokombinovat. První vrstvou by mělo být funkční prádlo (termo prádlo), které zajišťuje správné mikroklima, tedy teplo a sucho. Druhá vrstva slouží k udržení tělesné teploty. Nejčastěji se používají různé syntetické materiály, fleece nebo Merino vlna. Poslední vrstva má za úkol chránit tělo před vnějšími vlivy a zároveň zachovat vlastnosti vrstev spodních. V tomto případě nejlépe poslouží sofshellová bunda. Pak už stačí „přibalit si“ chuť, energii a dobrou náladu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat