Prostreno.cz

Hruška i třešně - potraviny, které uklidní při stresu

Dlouhodobý či nadměrný stres? Odborníci říkají, že kvůli němu si lidé zadělávají na infarkt nebo mrtvici. Nechcete být „další na řadě“? Pak jezte kustovnici čínskou a pijte mléko. A co dalšího má uklidňující účinek?

V dnešní době stres dohání každého. Ať už se vy sami potýkáte s pracovními problémy, nebo vás tíží potíže vztahové, finanční či třeba rodinné, je těžké ustát všechen ten tlak a nepříjemnosti. Přitom je nezbytné toto napětí pravidelně zmírňovat, neboť jedině tak se zabrání nepříznivým účinkům na zdraví. Ne všichni si totiž uvědomují, že stres je příčinou různých zdravotních problémů, jako je mrtvice a kardiovaskulární onemocnění. Podle studie publikované v časopise Journal The BMJ takový srdeční infarkt nebo zástava srdce hrozí již po prvních šesti měsících stresu! Jak se na něco takového přišlo?

Stačí jedno náročné zaměstnání

Pro tuto studii švédští výzkumníci analyzovali 136 637 lidí, kterým byl diagnostikován nějaký zdravotní problém v důsledku stresu. Díky tomu bylo zjištěno, že nadměrné riziko kardiovaskulárních onemocnění a závažných krevních sraženin je skutečně během prvního půl roku vypětí nejvyšší. Autoři studie přitom poukazují, že tyto nálezy si žádají zvýšenou pozornost, neboť psychická pohoda je alfou a omegou celkového zdraví.

Tohle sice není novinka, jenže dobře se to řekne, ale hůř udělá. Opravdu se dá stresu nějak vyhnout? 90 procent obyvatelstva odpoví, že nikoli. Naštěstí, nejen pro ně existuje přírodní a účinné řešení. Rada se totiž ukrývá ve stravě. Co jíst a pít, abyste i vy eliminovali dopad stresu a kardiovaskulárních onemocnění?

Sladká hruška

Hruška je plná základních vitaminů a minerálů. Vysoký obsah antioxidantů v ní ukrytých může pomoci pohladit nervy. Zkrátka a dobře, pravidelná konzumace hrušky udržuje stres a poruchy s ním související na uzdě.

Vynikající třešně

Přítomnost melatoninu v čerstvých i sušených třešních zklidňuje nervy a podporuje spánek. Podrobné studie dokázaly, že při podávání melatoninu došlo ve většině případů kromě zlepšení kvality spánku i k dosažení vyšší ranní bdělosti a vitality. Tak zvaný hormon tmy je k mání i v kustovnici čínské neboli goji. Opravdu si každý den dopřáváte aspoň hrstičku?

Milované i zatracované mléko

Mléko je vynikajícím zdrojem vitaminu B12, o kterém se říká, že je nezbytný pro fungování našeho mozku. Také je známo, že tryptofan v mléku reguluje spánkový cyklus. Sklenice denně tak prý působí proti stresu.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat