Prostreno.cz

Co s vámi udělá denní popíjení pomerančové šťávy

Sklenice pomerančové šťávy okamžitě podpoří dobrou náladu a energii. Je vhodné pít ji v rámci snídaně, nebo po náročném tréninku v posilovně. Jak působí na pokožku a co má společného s ledvinovými kameny?

Je to dobře známý fakt, že pomerančová šťáva a další citrusové ovocné šťávy jsou zdravé a osvěžující a zároveň patří k opravdu dobrým zdrojům vitaminu C a dalších antioxidantů. Kromě toho se pomerančový džus může pochlubit obsahem vitaminů, živin a esenciálních minerálů. Není tedy divu, že je tak oblíbený mezi zdravotníky a fitness nadšenci. Ale věděli jste, že každodenní konzumace může snížit riziko mrtvice? Aspoň tak to tvrdí vědci z Nizozemského národního institutu pro veřejné zdraví, kteří publikovali svoje nálezy v odborném časopise British Journal of Nutrition.

Lehce dostupný pramen zdraví

Výsledky studie ukázaly, že lidé, kteří denně konzumují pomerančový nektar, zaznamenali snížení rizika mrtvice o celých 24 procent. Studie se přitom zúčastnilo 35 000 mužů a žen ve věku 20 až 70 let. Je to překvapení? Snad ani ne. Čerstvé ovocné šťávy jsou již dlouho považovány za zdravé. Spotřebitele však v posledních letech odradilo varování před jejich vysokým obsahem cukru. Když se pomine tento malý „nedostatek“, uvedená šťáva má rozhodně co nabídnout. Se kterými dalšími zdravotními záležitostmi pomůže?

Posiluje imunitu

Pomerančová šťáva je plná vitaminu C, který pomáhá posilovat imunitu, chrání před nachlazením a dalšími zánětlivými onemocněními.

Pozitivně ovlivňuje stav pokožky

Pomerančová šťáva také obsahuje plno antioxidantů, z nichž nejvýznamnější je vitamin C, který hraje klíčovou roli v boji proti aktivitě volných radikálů. Právě aktivita volných radikálů může způsobit, že pleť vypadá unaveně a má sklony k tvorbě vrásek. Hojné množství céčka naopak prokazatelně omlazuje pokožku a dodává jí zdravou záři.

Působí na ztrátu hmotnosti

Čerstvá, ničím „nezkažená“ šťáva z pomerančů má nízký obsah kalorií a nulový obsah tuku, takže je skvělou ranní volbou i pro ty, kdo se snaží zhubnout.

Zesiluje kosti

Obsah vápníku v pomeranči je legendární. Pomeranč je však bohatý i na flavonoidy, jako je naringenin a hesperidin, které jsou protizánětlivé povahy a mohou pomoci zmírnit bolest při artritidě.

Ulevuje od nepohodlí

Podle některých odborníků pomeranče mají vysokou koncentraci citrátu, což znamená, že pravidelné pití pomerančové šťávy může ulevit od bolesti, ke které dochází v důsledku ledvinových kamenů. Čekali byste tohle od něčeho tak „obyčejného“?





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat