Prostreno.cz

Vitamin D snižuje riziko vzniku rakoviny i cukrovky

Vitamin D není dobrý jenom pro zuby. Tenhle nutriční zázrak vám pomůže s hubnutím, neboť jistým způsobem zabraňuje ukládání tuků. Poskytuje ale i prevenci před závažnými chorobami dnešní doby!

Věnujete vitaminu D pozornost, jakou si zaslouží? Sáhněte si do svědomí a zkuste nad tím popřemýšlet! Vždyť pomáhá regulovat množství vápníku a fosforu v těle, čímž zachovává ve formě kosti, svaly a zuby. To ale není jediný důvod, proč si bedlivě hlídat jeho hladinku! Co dalšího má v popisu práce?

Menší pravděpodobnost diabetu 2. typu

Američtí odborníci se na základě své studie domnívají, že kdo trpí „podstavem“ uvedené živiny, tomu víc hrozí cukrovka. Jak to? Je to proto, že jmenovaný vitamin má důležitou úlohu, pokud jde o buňky pankreatu (slinivky břišní), které vylučují inzulin. Jeho „podmíra“ tedy způsobuje, že organismus obtížněji reguluje glukózu, což může zapříčinit pěknou šlamastyku (1).

Ochrana před rakovinou

Další americký výzkum, jehož poznatky představil veřejnosti magazín Anticancer Research, poukazuje na skutečnost, že jedinci s onkologickým onemocněním vykazují výrazně častěji nedostatek „déčka“. Tedy v porovnání s těmi, kdo žádné zdravotní problémy nemají. Nejmarkantněji se to prý projevuje u pacientů s rakovinou plic a tlustého střeva. Ve světle těchto poznatků se pak vědci netají názorem, že látka, které jsou zasvěceny tyto řádky, má v prevenci rakoviny nezastupitelnou roli (2).

Záruka štíhlých křivek? Zřejmě

Dlouhodobá absence déčka zvyšuje produkci steroidního hormonu kalcitriolu, jež má prsty v ukládání tuků. To znamená, že pokud se nebudete vystavovat hřejivým slunečním paprskům jakožto jeho zdroji, značně snížíte svoji bojeschopnost s břišním tukem. Jestli si ale na opalování moc nepotrpíte, směřujte svou pozornost k lososu, tuňáku, sardinkám, červenému a vepřovému masu, vejcím, droždí, žampionům nebo hovězím játrům. Do stravy se vyplatí zahrnout i mandle, obiloviny, tofu a ovesné vločky. Nezapomínejte ani na mléko a výrobky z něj tvořené, neboť i v nich vitamin D naleznete (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3942667/, (2)www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1470481/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8074587/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat