Prostreno.cz

Šrucha zelná je plevel s famózními účinky

Všestranné přírodní léčivo, které lze využít v mnoha nepříznivých situacích roste přímo na poli. Seznamte se s portulákem. Tenhle zázrak je dobrý na trávení, hubnutí, horečku i cholesterol. Ale omladit vás dokáže taky!

Ve starověku se v léčebné vlastnosti šruchy zelné neboli portuláku natolik věřilo, že si lidé z této jednoleté rostliny vyráběli amulety, aby je ochraňovaly před zlými mocnostmi. Bylinka, která se vyskytuje po celém světě, ovšem není jen spolehlivou medicínou, neboť platí i za všestranné kuchyňské ochucovadlo. Báječně se totiž hodí do salátů, pomazánek, polévek i zálivek, přičemž si dobře rozumí také s masem nebo vaječnými pokrmy. Co dalšího byste o tomto pokladu měli vědět?

Nenáročné pěstování, které vás nadchne

Ať už jste zkušený či začínající zahrádkář, pěstování šruchy zvládnete levou zadní. Semínka se vysévají až do května, a to přímo na záhon. Jakmile je umístíte do řádků vzdálených přibližně 20 centimetrů od sebe, a přikryjete tenkou vrstvou zeminy, stačí je už jen zalévat, dokud se neobjeví první lístky. Jakmile se tak stane, je vlastně vaše práce u konce, protože od této chvíle lze zavlažování nechat na přírodě. Při sebemenším deštíku umí dužnaté stonky a listy portuláku zadržovat vodu podobně jako sukulenty, čímž vám odpadne nejedna starost. Výhonky a listy pak můžete sbírat po celé léto, což vám rozhodně doporučujeme. Jaké má tenhle zázrak účinky?

Neskutečně bohatý zdroj omega-3 mastných kyselin

Omega-3 mastné kyseliny si tělo bohužel nedokáže vytvořit samo, tudíž se v tomhle musíte spolehnout výhradně „sami na sebe“. Mezi jejich famózní zásobárnu je považována právě i šrucha, tak toho patřičně využijte. Uvedené živiny totiž mají klíčový význam pro paměť i správnou činnost mozku. Zároveň podstatně snižují riziko kardiovaskulárních i chronických chorob, zatímco pomáhají předcházet obezitě, omezují pravděpodobnost diabetu a urychlují hubnutí.

Prevence rakoviny a delší mládí

Vzhledem k tomu, že jmenovaná bylina, kterou mnozí mají za plevel, doslova překypuje antioxidanty, bojuje proti zánětům i palčivým bolestem kloubů, což potvrdilo již mnoho studií s průkaznými daty. Antioxidanty dle názoru odborníků hrají také klíčovou roli v prevenci rakoviny i artritidy. Sluší se dodat, že rovněž zpomalují proces biologického stárnutí.

Dobré trávení i rychlejší hojení

Šrucha zelná je obecně přítelem do nepohody, protože kromě vyjmenovaných pozitiv povzbuzuje peristaltiku střev, posiluje imunitu, urychluje hojení ran a reguluje hladinu cholesterolu. Nelze jí odepřít ani to, že pomáhá při horečce i popáleninách od slunce. Možná vás bude zajímat, že působí i jako diuretikum.

Zdroj: www.cs.wikipedia.org/wiki/Šrucha_zelná





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat