Prostreno.cz

Prostatu i ženské záněty vyléčí všudypřítomná hluchavka

Síla bílého květu kopřivy je neskutečná. Z jeho účinků budete naprosto odrovnaní! Uleví od různých zánětů, upraví střevní činnost a pomůže při zánětech horních cest dýchacích!

Jistě znáte obyčejnou bylinku s názvem hluchavka hluchavka bílá (Lamium album), jejíž květy ji hojně zdobí od května do září. Listy jsou na dotyk příjemné, nepálivé, tudíž hluché. A právě odtud vznikl název hluchavka. Je podobná kopřivě tvarem a uspořádáním listů. Patří do skupiny plevelných rostlin a vyskytuje se po celé Evropě. Najdeme ji téměř v každém lese, na rumištích i v příkopech. Má ráda vlhčí stanoviště, jinak je zcela nenáročná. Kdy ji sbírat?

Připravte si uzavřenou nádobu

U hluchavky bílé sbíráme především květ, ale i listy jsou léčivé. Květy sbíráme za suchého počasí, nejvyššího účinku dosahují sebrané v době úplňku. Suší se při teplotě do 35 stupňů. Usušený květ snadno natahuje vlhkost, proto je třeba ho uchovávat v dobře uzavřené nádobě. Zvlhlý květ hnědne a je již nepoužitelný.

Léčivé účinky

V léčitelství se květy hluchavky bílé využívají pro jejich vysoký obsah slizových látek a tříslovin. List má méně těchto látek, avšak více minerálů a stopových prvků. Bylinka se užívá vnitřně k usnadnění vykašlávání, při zánětech horních cest dýchacích a chronické bronchitidě. Také má příznivý vliv na trávící orgány, upravuje střevní činnost.

Společně ve směsi s kontryhelem má u žen schopnost tlumit menstruační potíže, pomáhá při zánětu vaječníků a výtoku. Mužům řeší problémy s močením a prostatou. V těchto případech je vhodnější ve směsi s vrbovkou. Hluchavka užitá zevně se používá na omývání kožních ekzémů, nehojících se ran a do sedacích koupelí při hemoroidech, neboť má hyperemizující účinek, což znamená, že zmenšuje dráždivost a překrvuje kůži.

Příprava a použití

Droga má slabě medovou chuť a je bez zápachu. Čaj se připravuje z jedné lžičky květu, která se zalije čtvrt litrem horké vody a nechá se 10 minut louhovat. Nápoj má lahodnou chuť a pomáhá také při nespavosti. Lze jej přisladit medem. (Pije se 2x denně.)

Co se týče odvaru, tak ten lze získat z většího množství květů, které se krátce povaří. Odvar nachází využití při kloktání a sedacích koupelí. Báječný je však i nálev do vany. Asi 20 rostlinek spařte dvěma litry horké vody a nechte 15 minut louhovat. Přecezené vlijte do vany s teplou vodou. A na co si dát pozor?

Těhotné a kojící ženy mohou používat tuto bylinku pouze zevně ke koupelím nebo jako obklady. Sluší se také uvést, že hluchavka je užitečná pro včelaře. Vzhledem k tomu, že kvete od jara do podzimu, je významnou rostlinou, která včelám poskytuje velké množství jasně žlutého nektaru a pylu.

Zdroj: www.liebertpub.com/doi/10.1089/15409990260363689





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat