Prostreno.cz

Nakupte si zásoby citrusů: Jsou lékem na splín i trávení

Nikdo asi nepochybuje o tom, že citrony jsou zdravé. Jenže co další členové téhle „kyselé rodinky“? Pomeranče jsou dobré na trávení, grapefruity regulují cholesterol a limetky oceníte při zánětu dásní!

Podle jistých historických pramenů byly citrusové plody pěstovány již před 4000 lety, ovšem do Evropy se dostaly až mnohem později, a to díky Kryštofu Kolumbovi. Povídá se, že mořeplavec a objevitel z nich byl tak nadšený, že u sebe nosil jejich semena, a dokonce nařídil svým posádkám, aby je zasadily na každém místě, kde přespí. A to ani netušil, jak famózní mají zdravotní účinky! Co všechno konkrétní druhy dokáží?

Pomeranč – něco pro pleť i trávení

Odborníci se na základě několika studií domnívají, že úroda pomerančovníku podporuje zdraví očí a posiluje kosti i zuby, přičemž výrazně snižuje pravděpodobnost srdečních onemocnění. Oranžový poklad většího vzrůstu nabízí i poměrně dost vlákniny, která pozitivně ovlivňuje trávicí systém, neboť pomáhá regulovat zdravé pohyby střev, čímž předchází zácpě. Kulatý přítel bezproblémového zažívání rovněž přispívá k detoxikaci organismu a podílí se na tvorbě kolagenu, jež zachovává pružnost pokožky.

Grapefruit jako prevence rakoviny

Poznatky jedné z posledních studií, jež byly publikovány v magazínu American Cancer Society, informují o tom, že tenhle exotický drahokam nabízí úctyhodné množství antioxidantů zabraňujících rozvoji rakovinových buněk. Také obsahuje významný podíl enzymů, které jsou spojovány s rychlejším metabolismem, takže je vítaným dietním parťákem. Rozsáhlý americký výzkum zveřejněný v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry sděluje, že nutričně vyvážené složení grapefruitu přispívá i k regulaci škodlivého cholesterolu.

Limetka? Lék nejen na splíny

To, že limeta se od zmíněného citronu odlišuje barvou, velikostí i mírou kyselosti, ví bezpochyby každý. O poznání méně se už ale hovoří o tom, že čerstvě vymačkaná šťáva tohoto zelenáče pomáhá léčit akné, vyrážky a další kožní nedokonalosti. Inhalace limetkové vůně dle mínění expertů zase tlumí deprese a úzkostné stavy, zatímco zvyšuje energetickou hladinu. Plod hojně používaný do salátů a koktejlů je ovšem vhodný i při zánětech dásní, hemeroidech či arteriální hypertenzi. To jste věděli?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Sýrová roláda

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat