Prostreno.cz

Zdravější varianty kávy rozhodně stojí za to vyzkoušet

Káva - pro někoho denní záležitost, pro někoho odpor. Mnoho studií dokázalo, že v přiměřeném množství káva neškodí. Pět a více šálků denně může ale vaše tělo značně ohrozit. Zkuste proto zapřemýšlet nad změnou a vyzkoušejte zdravější alternativy! Co říkáte třeba na takové zlaté mléko?

Většina lidí pije kávu pro její povzbuzující účinky, které má díky kofeinu. Energii však mohou dodat i jiné, zdravější nápoje! Jaké to jsou?

Café de maca

Alternativa, která kávu připomíná jak chutí, tak i klasickou tmavou barvou? To je „Café de maca“ neboli nápoj z rostliny maca pocházející z vysokohorských oblastí Jižní Ameriky. Už staří Inkové ji užívali pro její povzbuzující účinky a schopnost navracet fyzickou sílu. Dodává tělu potřebnou energii a pomáhá s koncentrací. U nás ji přitom seženete jako prášek. Ten stačí zalít horkou vodou a dochutit (1). 

Zlaté mléko

Kurkuma, špetka pepře, špetka skořice a kokosové mléko. Co z toho může být? Smícháním těchto ingrediencí získáte jedinečný nápoj, který se jmenuje „golden milk“ neboli „zlaté mléko“. Pokud dáváte přednost kávě s hustou mléčnou pěnou navrch, je tato alternativa přesně pro vás. V malé sklence rozmíchejte kurkumu se skořicí a trochou kokosového mléka, dokud se nevytvoří pasta. Tu pak přidejte ke zbytku horkého mléka a promíchejte (2).

Čekanka

Pražený sušený kořen čekanky jako alternativa kávových zrn? Proč ne! Čekanka se místo kávy pila například během války, kdy byl kromě jiného nedostatek kávových zrn. Kofein v čekance nenajdete, ale obsahuje inulin, který je plný vlákniny, jež umí rozpohybovat střeva a celkově pomoci s trávením. Cukry nacházející se v čekance po tepelné úpravě zkaramelizují a tím vznikne typická tmavá barva podobná kávě (3).

Citroónová voda

Pokud ráno nelpíte na horkém nápoji, nastartujte se s pomocí prima osvěžení! Obyčejná voda s plátkem citróou vás po ránu příjemně „nakopne“, navíc vám pomůže s trávením a dodá trochu vitaminu C (4).

Kokosová voda

U nás ne příliš známá, ale přesto dostupná kokosová voda na svoji slávu teprve čeká. Čirá tekutina, která se získává z mladých zelených kokosů, dokáže přirozeně hydratovat tělo – a navíc je úplně bez tuku! Má také příjemnou sladkou chuť, proto pokud preferujete sladkou kávu, je pro vás to pravé ořechové (5)!

Zdroj: (1) www.pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2020/FO/C9FO02732G, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8871262/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8912540/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499877/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7110305/





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat