Prostreno.cz

Odvrácená strana kávy

Kofein, obvykle v kávě, čaji a energetických nápojích, je často přijímán z důvodu, aby zvýšil kognitivní funkci a napravil špatnou náladu. Mnozí dokonce mají pocit, že nemohou fungovat, dokud nedostanou svůj šálek. Je to ale dobře? Kofein má i odvrácenou tvář! Co všechno může napáchat?

Kofein má své výhody, o tom není pochyb. Jedná se o povzbuzující látku, o níž výzkumníci tvrdí, že pokud je konzumována v rozumné míře, může zlepšit duševní odezvu, poskytne okamžité povzbuzení, ale také má podle všeho dlouhodobé účinky na myšlenkové schopnosti (1).

Nežádoucí dopad nadměrné konzumace

Většina dospělých nemá pocit intoxikace kofeinem při pití méně než 250 miligramů kofeinu (asi 2,5 šálku kávy) denně. Pokud kávě holdujete a přijmete víc než 400 miligramů denně, lze prý s větší pravděpodobností očekávat nežádoucí účinky.

Stimulační vlastnosti kofeinu zvyšují krevní tlak a srdeční frekvenci. Příliš mnoho tohoto „černého nápoje“ způsobuje nervozitu a znepokojení. Lidé často hovoří i o podrážděnosti, nespavosti, úzkosti, a leckdo mívá dokonce i průjem. Mezi další nežádoucí účinky patří bolení hlavy úzkost a nervozita, časté močení, inkontinence, žaludeční nevolnost, bušení srdce, rychlý srdeční tep či svalové křeče (1).

Káva? Jedině s vodou!

Kofein také působí jako diuretikum, takže každý šálek je třeba zapít vodou, jinak hrozí dehydratace, s níž jsou spojeny například bolesti hlavy nebo malátnost. Když tedy kofein, tak v rozumné míře. Ovšem všechno se netočí jen okolo kávy. Dávejte si pozor i na kofeinové pilulky a prášky, které slibují, že vám okamžitě dodají energii. Tak jistě, je to od nich hezké, ale tyto produkty mohou ve velmi krátkém čase dodávat velké dávky kofeinu, které se „tlučou“ i s některými léky (1).

Jaké hodnoty jsou považovány za bezpečné?

Zdá se, že odborníci, kteří studují kofein, se shodují, že konzumace až 400 miligramů kofeinu denně je bezpečná. Zhruba se jedná o množství získané ze čtyř šálků. Co se týče těhotných nebo kojících žen, tak ty by měly toto množství snížit na méně než 200 miligramů denně. Ačkoli se do mateřského mléka podle vědců dostává jedno procento přijatého kofeinu, dosud nevyvinutý metabolismus miminka jej nezpracuje tak rychle, jako tomu je u dospělého člověka. Ostatně, dětské mozky jsou na kofein citlivější. Tato látka může u těch nejmenších vyvolat hyperaktivitu a úzkost. Hovoří se i o ovlivnění spánkových vzorců (1).

Zdroj: (1) www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408390903586412






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat