Prostreno.cz

Potraviny, které jíst, když máte žaludeční vředy

Peptické vředy jsou malé otevřené vředy, které se vyvíjejí ve sliznici žaludku nebo tenkého střeva. Tento stav, známý jako žaludeční a duodenální vředy, postihuje každý rok miliony lidí po celém světě. Jak pomůže jedlá soda nebo česnek?

Nejběžnější příznaky vředů jsou bolest v žaludku, pálení žáhy, nevolnost a pocit plnosti nebo nadýmání. Méně časté důsledky patří slabost, změny v chuti k jídlu, černá stolice, zvracení, nevysvětlitelný úbytek hmotnosti a potíže s dýcháním. Obecně platí, že pokud se peptické vředy neléčí, mohou být život ohrožující. Způsobují totiž komplikace, jako je krvácení do žaludku, otvory v gastrointestinálním traktu, a dokonce i rakovina žaludku. Naštěstí příroda poskytuje spoustu přirozených léků, které pomáhají obnovit rovnováhu kyselin a hlenů ve střevě a urychlují proces hojení.

Probiotika

Probiotika jsou potraviny a nápoje, které jsou přirozeně obohaceny živými bakteriemi a kvasinkami, jež mají na žaludeční vředy pozitivní vliv. Příklady za všechny? Jogurt, kombucha, kefír, fermentovaný olej z tresčích jater či ocet z jablečného moštu.

Flavonoidy

Třída fytochemikálií s antioxidačními vlastnosti. To jsou některé flavonoidy, které mohou pomoci zabránit vzniku lézí v hlenu trávicího traktu, přirozeně snižují kyseliny v žaludku a urychlují hojení vředů. Takový kvercetin hledejte v citrusových plodech, jablku, cibuli, petrželi, šalvěji nebo červeném víně. Rutin je zase schovaný v pohance a chřestu, flavonoid naringenin se spojuje s třešněmi, rajčaty, kakaem a fazolemi.

Med

Antimikrobiální vlastnosti medu mohou bojovat proti infekcím a urychlovat hojení vnitřních ran, jako jsou vředy. Stačí si pravidelně přidávat malou lžičku organického medu do nápojů.

Kořen lékořice

Kořeny rostliny lékořice (Glycyrrhiza glabra) mají v rámci lidového léčitelství dlouhou historii. Již kdysi se používaly pro léčbu mnoha druhů onemocnění, včetně peptických vředů.

Česnek

Česnek (Allium sativum) obsahuje 33 sloučenin síry, které jsou zodpovědné za jeho antioxidační, protizánětlivé a antibakteriální účinky. Tyhle zázraky napomáhají prevenci zánětu v zažívacím traktu a zároveň chrání vrstvu hlenu ve sliznici žaludku. A s čím dalším nešlápnete vedle?

Červený ženšen

Masité kořeny červené rostliny ženšenu (Panax ginseng) také mohou zmírnit problémy se žaludečními vředy. Bylo zjištěno, že konzumace korejského červeného ženšenu má zejména gastroprotektivní účinek. Snižuje poškození sliznice a neutralizuje volné radikály, jež mohou zkomplikovat léčbu peptických vředů. A jaké další dobroty mají na tenhle problém pozitivní vliv? Kapsaicin ukrytý v chilli papričkách a brusinkový džus.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat