Prostreno.cz

Nechcete infarkt? Žijte jako domorodec

O tom, že moderní populace se kvůli své lenosti a nevhodné stravě žene do kardiovaskulární záhuby, experti ani v nejmenším nepochybují. Podle nich bychom si všichni měli vzít příklad z jistého domorodého kmene, jehož členové na potíže se srdcem nikdy netrpí!

Celé roky nás lékaři varují, že když budeme preferovat sedavý životní styl a potraviny plné tuků a cukrů, naše tepny se začnou ucpávat, čímž se rapidně zvýší riziko srdečních chorob. Chcete tomu zabránit? Pak si sáhněte do svědomí a inspirujte se od lidí, jejichž cévy patří k nejčistším, nejzdravějším a nejpružnějším na světě. O jakém národu že se to bavíme? To byste vážně neuhodli…

Ti, kteří žijí podle jiných pravidel

Nedávná studie financovaná americkým zdravotnickým centrem National Institutes of Health patří k těm, jež se do historie vědy zapíše nesmazatelným písmem. Experti totiž dlouhodobě zkoumali příslušníky jihoamerického domorodého kmene Tsimané, přičemž zjistili, že tamní jedinci mají i daleko po osmdesátce zdravější srdce než padesátiletí Evropané. Jak je to možné?

Pralesní recept na dlouhou a šťastnou budoucnost

Dle mínění výzkumníků lze návod na to, jak si pojistit tu nejlepší kondici celého cévního systému, vyčíst z jídelníčku i samotného života zmíněného kmene. Když odborníci nahlédli do místní „kuchyně“, přišli na to, že převážnou část stravy tvoří zemědělské plodiny typu rýže a kukuřice.

Tsimané také konzumují nejrůznější druhy ovoce, ryby a maso divokých zvířat. Nutno dodat, že na rozdíl od zbytku světa jde o pokrmy, které nejsou upravovány, geneticky modifikovány ani jinak znehodnoceny. Neméně podstatný je fakt, že tito domorodci nejsou aktivní pouze 10 % dne, neboť stále loví, hlídají svůj majetek, zvelebují obydlí a věnují se zemědělství.

Kdo žije jako divoch, ten nemá žádné neduhy

Tak samozřejmě, že tento „manuál“ je pro moderní populaci jen těžko splnitelný, ovšem specialisté radí vzít si z něj alespoň malý příklad. To znamená, že bychom se měli vzdát cigaret, pravidelně sportovat a jíst více ovoce, zeleniny a obilovin. Tudy prý vede cesta, jak snížit riziko srdečních chorob na minimum, což je bonus, z něhož se těší devět Tsimanů z deseti.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat