Prostreno.cz

S moukou i ořechy šup do mrazáku

Že vařená rýže, ořechy nebo bylinky „k ledu“ rozhodně nepatří? Ale jděte! Vždyť jim nízké teploty jenom svědčí. Stejně jako mouce, která tak bude chráněná před útokem drzých škůdců, kteří si servítky rozhodně neberou!

Mrazení je jedním z nejoblíbenějších způsobů uchovávání potravin. Prodlužuje totiž trvanlivost gastronomických zásob, brání růstu mikroorganismů a zpomaluje aktivitu enzymů, jež zapříčiňují zkázu skladovaného jídla. Co do mrazáku dáváte vy? Věděli jste, že tam s klidným svědomím můžete „ubytovat“ i tohle?

Ořechy. Proč vlastně ne?

Nevýhodou ořechů je, že poměrně brzy začínají ztrácet chuť i přitažlivý vzhled, o čemž se přesvědčil asi každý, kdo je nechal dva až tři týdny vystavené pokojové teplotě. Jak tomu předejít? To je přece snadné. Dejte je k ledu! Tam svou kvalitu nezmění minimálně rok. Použijte dobře těsnící uzavíratelnou plastovou krabičku nebo silný igelitový sáček, přičemž si nezapomeňte poznamenat, kdy jste ořechům tento azyl poskytli.

Byliny. I těm svědčí zima

No samozřejmě, že nelze vzít svazek rostlin, a položit je do chladného spotřebiče jen tak, bez ladu a skladu. To by byl začátek jejich konce! Ovšem existuje fígl, jak kondici bylinek neohrozit. Nakrájejte či nasekejte čerstvou šalvěj, oregano, tymián nebo rozmarýn a vložte je do z poloviny naplněných zásobníků ledu. Navrch kápněte trochu olivového oleje, ale dbejte na to, aby dávkovače nebyly úplně plné. Ráno bylinkové kostky vyjměte, vložte je do pytlíku a šup s nimi zpátky.

Vařená rýže. Ta vám poděkuje

Japonci říkají, že pokud zmrazíte a ohřejete vařenou rýži, chutná nejlépe. Co je na tom pravdy? Zjistěte to na vlastní chuťové buňky. Zmíněnou pochutinu nechte vychladnout, přesypte ji do sáčku a dobře uzavřete. Až přijde čas, jednoduše ji „nechte povozit“ mikrovlnce. Rýže bude vlhká, nadýchaná a chutná, jako byste ji připravili před pár minutami.

Mouka. Ano, i ta si mrazu užívá!

Zrovna nedávno jste zjistili, že vaše zásoby osidlují potravinoví moli? Pokud jde o mouku, i tu můžete skladovat v mrazáku, tam bude naprosto v bezpečí. A co víc, vydrží mnohem déle. I těsto s ní bude krásné vláčné a poddajné! Stačí tuto sypkou ingredienci „přendat“ do vzduchotěsné nádoby.

Zdroj: www.howtodoit.com, www.goodhousekeeping.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat