Prostreno.cz

Vedlejší účinky šafránu, na které si dejte pozor

Šafrán je králem koření. Prý má pozitivní účinek na dobrou náladu, uklidňuje nervy a působí jako afrodiziakum. Při nadměrném nebo dlouhodobém užívání se však můžete dočkat několika problémů. Jakých? Na tohle si dejte pozor!

Není tajemstvím, že za nejdražší koření na světě je označovaný právě šafrán. Cena přitom odpovídá náročnosti sklizně, kdy se ručně vytrhávají pestíky z květů krokusu setého. Dokážete si ale představit, že váš oblíbený šafrán může mít vedlejší účinky? Jedná se o poměrně šokující informaci, neboť o šafránu je známo, že se používá jako lék pro mnoho onemocnění. Největším problémem však není koření samotné, ale spíš jeho duplikáty, umělé formy a příměsi, jak je třeba světlice barvířská, květy měsíčku zahradního, občas i kurkuma.

Oblíbená bylinka podvodníků

Obecně platí, že šafrán je drahá a vzácná bylinka, která vždy není k dispozici tak, jak by si obchodníci přáli. V mnoha bylinkářstvích jsou zákazníci klamáni a podvedeni duplikovanými bylinami, které obsahují konzervační látky a mají poněkud nestandardní barvy. Bohužel, textury a barvy umělého šafránu se nápadně podobají tomu pravému, takže je těžké zradu odhalit. Ale ani v případě stoprocentní kvality by se to šafránem nemělo přehánět.

Maximální denní dávka

Dlouhodobé užívání nemusí tělu udělat dobře, na což by měli dbát zvlášť ti, kdo tuto bylinku konzumují v rámci přípravků na hubnutí. Vždy dávejte pozor, aby léčebná nebo hubnoucí kúra netrvala déle než šest týdnů. Množství by přitom nemělo přesáhnout 5 gramů denně, jinak hrozí vedlejší účinky.

Maminkám konzumace zakázána

Mezi ty patří nažloutlá kůže, průjem, žluté oči nebo žloutenka, krvácení z nosu, necitlivost očních víček a rtů. Příjmu šafránu by se také měly vyvarovat těhotné a kojící ženy. Nadměrné množství uvedené bylinky může způsobit kontrakce dělohy vedoucí k možnému potratu. U kojících maminek se zase šafrán nedoporučuje z důvodu, že umělá barviva pronikají do těla dítěte mateřským mlékem. Vedlejší účinky se každopádně liší v závislosti na kvalitě.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat