Prostreno.cz

Skryté nástrahy číhající v bio obchodech

Stále více lidí si zakládá na zdravém stravování. S vidinou kvalitnějších potravin utrácejí nemalé peníze v bio obchodech. Stejně jako jinde, i zde se ale setkáte s množstvím výrobků, které rozhodně nesplňují to, co slibují!

Bohužel, ani v bio obchodech se nemůžete spolehnout na to, že nakoupíte kvalitní a zdravé potraviny. Jak se tedy nenechat nachytat? Jednoduše. Čtěte složení na zadní straně obalu! Jestliže totiž chcete něco jíst, měli byste vědět, co to vlastně je. Většina zákazníků se však spoléhá na tvrzení na přední straně výrobku, kde jsou často slova jako „fit“ a podobně. Že daná potravina rozhodně zdravá není, zjistíte až po prostudování složení. Na co byste si měli při nákupu v obchodech s racionální výživou dát pozor?

Cukr

Ať si výrobce na obalu říká, co chce, potravina obsahující cukr (a to i ten třtinový nebo kokosový) není zdravá. Tečka. Je jedno, že je tyčinka bio, pokud je v ní cukr. Totéž se týká i omáček na špagety, polévek v konzervě, kečupů nebo pomazánek, kde byste jej ani nečekali.

Cukr neobsahuje žádné živiny a nijak člověku neprospívá. Není nutné ho vypustit z jídelníčku úplně, ale je dobré si na něj dát pozor. Děti by jej neměly jíst pokud možno vůbec. Ničí jim to zubní sklovinu a zhoršuje schopnost soustředit se. Jediným zdravým cukrem je březový cukr neboli xylitol. Ten prospívá jak zubům, tak střevní mikroflóře.

Ztužený tuk

Přísada oblíbená u výrobců „zdravých“ tyčinek, sušenek, čokolád a jiných pochutin. Může se jednat o ztužený palmový tuk, ale také o jiné varianty. Občas na něj narazíte i v polevě pufovaných fit chlebíčků.

Sója

Existuje jen jeden druh sóji, který je pro člověka dobře stravitelný, a tím je fermentovaná sója (tempeh, shoyu omáčka, miso, natto). Pokud ve složení vidíte sójovou mouku, sójové mléko, maso či tofu, sáhněte raději po něčem jiném.

Siřičitan

Problém týkající se především rozinek, sušených meruněk a dalšího ovoce včetně kustovnice. Je překvapující, že si majitelé obchodů se zdravou výživou nedají práci s výběrem nesířených potravin. Siřičitan ze sušeného ovoce nejde nijak smýt ani vypláchnout, je totiž v celém kuse a ne jen na povrchu.

Sirup z agáve

Ačkoli většina sirupů je zdravá, sirup z agáve mezi ně bohužel nepatří, a to pro svůj vysoký obsah fruktózy. Proto je lepší zvolit obyčejný med nebo březový cukr (xylitol).

Umělá sladidla

Nešvar dia potravin, light nápojů i takzvaných zdravých potravin. Že nejsou umělá sladidla zdraví prospěšná, je známá věc. Ta nízkoenergetická navíc způsobují uvolňování glukózy z jaterního glykogenu, což vede k vyššímu ukládání tuku. Pozor byste si měli dát i na sladidlo ze stévie. Nebývá totiž prostým extraktem byliny, ale už průmyslově zpracovaným produktem. Jeho konzumace může vést k nevolnostem, přílišnému snížení tlaku, bolestem hlavy a zhoršení cukrovky.

Pravidelná konzumace umělých sladidel není příliš vhodná ani při hubnutí. Výjimku tvoří přírodní sladidla, jako již zmiňovaný xylitol a maltitol. Na rozdíl od umělých sladidel a stévie nemají nulový obsah kalorií, protože skutečně obsahují cukry. (V porovnání s klasickým cukrem mají však kalorií méně, stejně tak nižší glykemický index.)

Jak si to všechno zapamatovat?

Zapracovat všechny výše zmíněné poznatky do praxe není jednoduché a vyžaduje to čas, proto se první měsíc soustřeďte pouze na jeden bod (vyřazení cukru), další měsíc k němu přidejte něco dalšího. Brzy zjistíte, že i v bio obchodech se lze spoléhat jen na určité procento výrobků. Sehnat vše v dobré kvalitě, navíc na jednom místě, je téměř nemožné. Ale nevzdávejte to!

Zdroj: handinbusiness.com, healthline.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat