Prostreno.cz

Grep je dobrým pomocníkem při hubnutí

Grep je bohatý na živiny, antioxidanty a vlákninu. Vyniká sladkou a trochu kyselou chutí. Díky jeho příjmu podpoříte imunitní systém a obrníte se proti cukrovce. A jak to grep má s hubnutím?

Kdo by ho neznal? Grapefruit, někdy zkráceně grep (botanicky Citrus paradisi) je subtropická dřevina pěstovaná pro své citrusové plody stejného názvu. V obchodě okolo nich nechoďte bez povšimnutí, tohle udělají s vaším tělem!

Nízký obsah kalorií a bohatství na živiny

Grapefruit je neuvěřitelně zdravé jídlo už jen proto, že se může pochlubit nízkým obsahem kalorií. Ve skutečnosti patří do ovocné skupiny, která jich má nejméně. Poskytuje slušné množství vlákniny a 15 prospěšných vitaminů a minerálů. Neberte to!

Podpora imunitního systému

Pravidelná konzumace grapefruitu může být prospěšná pro imunitní systém. Je ceněný díky vysokému obsahu vitaminu C, který má antioxidační vlastnosti, chrání buňky před škodlivými bakteriemi a viry. V grapefruitech je také k mání malé množství vitaminů B, zinku, mědi a železa, což jsou živiny podporující funkce imunitního systému. V podstatě tyto nezbytnosti vytvářejí ochrannou bariéru proti infekci.

Pomocník při hubnutí

Výzkumníci dnes a denně potvrzují, že strava s vysokým obsahem vlákniny je prospěšná pro navození pocitů plnosti. Zkrátka a dobře, vlákninu potřebujete v případě, že se snažíte udržet váš apetit na uzdě. Grapefruit je přátelskou potravinou i v případě hubnutí. Kromě vlákniny totiž obsahuje hodně vody. Vhodné je dopřát si ho před jídlem. Snížíte tak příjem později přijatých kalorií.

Prevence proti inzulinové rezistenci a cukrovce

Inzulinová rezistence nastává, když buňky přestanou reagovat na inzulin.(Inzulin je hormon, který reguluje mnoho procesů v těle. Bývá zapojen do mnoha aspektů metabolismu.) Inzulinová rezistence nakonec vede k vyšším hladinám inzulinu a cukru v krvi, což jsou dva primární rizikové faktory pro diabetes typu 2.  Konzumace grapefruitu může pomoci kontrolovat hladinu inzulinu, a tak má schopnost snížit pravděpodobnost vzniku rezistence na inzulin. Stačí půl kousku před jídlem…

Posílení zdraví srdce

Pravidelně podávaný grapefruit zlepšuje zdraví srdce tím, že redukuje rizikové faktory pro srdeční choroby, jako je vysoký krevní tlak a cholesterol. V jedné studii lidé, kteří jedli grapefruit třikrát denně po dobu šesti týdnů, zaznamenali v průběhu experimentu významné snížení krevního tlaku. Také vykazovali snížení hladiny špatného cholesterolu. A aby ne! Polovina grapefruitu poskytuje asi 5 % denní potřeby draslíku.

Zdroj: eatthis.com, healthline.com





Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat