Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Mléko s medem. Skutečně je to zázračný nápoj

Kristýna Vágnerová více informací

Pořád ještě nechápe, že je z ní máma...A ani si nemyslí, že ji ten pocit opustí :) Ujídá malé Lucince a pak láteří nad váhou. Nadšeně testuje všechny dobroty, co do redakce dorazí.

Zobrazit další články autorky

04.08.2019 | Zdraví a diety

Mléko a med, tedy dvě položky, které jsou báječné samy o sobě, ve vzájemném spojení poskytují překvapující přínosy pro zdraví. Co mají společného s krásou i vytrvalostí? Pokud sportujete, nenajdete lepšího spojence!

Med je ceněn díky svým antioxidačním, antibakteriálním a antifungálním vlastnostem. Mnozí si nemohou vynachválit i jeho uklidňující a protizánětlivé účinky na dýchací problémy. Mléko, na straně druhé, obsahuje vitamin A, vitaminy skupiny B, vitamin D, vápník, bílkovinu a kyselinu mléčnou. Když se tohle všechno zkombinuje, vzniká zázračný koktejl s jedinečnými účinky.

Péče o kůži

Med i mléko mají antimikrobiální a čisticí vlastnosti. Použití medovo-mléčné masky je účinné pro zmírnění akné. Pleti zároveň dodává zdravý lesk. Ostatně, kombinace mléka s medem je častou praxí v lázních po celém světě. Taky vyzkoušejte koupel v poměru 1 : 1! (Kupříkladu na 2 šálky medu použijte 2 šálky mléka.)

Pomůcka při trávení

Med je podle studie publikované v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry dobrým zdrojem prebiotik. To jsou živiny, které stimulují růst a vývoj blahodárných bakterií ve střevech a zažívacím systému. Prebiotika přitom prokázala stimulační účinek na bifidobakterie, což je typ probiotik v mléce.

Sacharidy a oligosacharidy v medu podporují zdravou a správnou funkci těchto prospěšných bakterií, jenž jsou nezbytné pro údržbu a funkci zažívacího traktu. (Když je bakteriální rovnováha v zažívacím traktu dobrá, eliminuje řadu dráždivých stavů včetně zácpy, křečí a nadýmání a zároveň zabraňuje rozvoji škodlivého růstu bakterií.) Z tohoto důvodu pijte každý den sklenici čerstvého mléka se lžící medu.

Podpora vytrvalosti

Je známo, že sklenice mléka a medu, která se konzumuje každé ráno, zlepšuje vytrvalost člověka. Zatímco mléko je plné bílkovin, med se může pochlubit sacharidy potřebnými pro účinný stimul metabolismu. Živočišné proteiny z bílého nápoje se díky enzymům štěpí na základní aminokyseliny a pak se reformují, aby byly pro člověk použitelné. Přebytečný materiál v této transformaci je následně oxidován jako využitelná energie. (Proteiny jsou přitom nezbytnou součástí lidské stravy a med pomáhá stimulovat jejich metabolismus.)

Zdraví kostí

Med podle vědců působí jako nosič a transportér živin z potravin do těla. Konkrétně se ukázalo, že je nedílnou součástí příjmu vápníku, což potvrzuje studie provedená na potkanech. Tu má na svědomí doktor Merlin Ariefdjohan z americké Univerzity Colorado. Chcete-li mít zdravé kosti, víte, co máte dělat… Do dna!

Působení proti nespavosti

Med a mléko jsou tradičně používány jako léky na nespavost. Individuálně bývají užitečné oba, nicméně jakmile se spárují, jejich účinky jsou ještě silnější. Konkrétně med je jednou ze vzácných sladkých potravin, které způsobují zvýšení množství vylučovaného inzulínu, což podporuje tryptofan uvolňovaný do mozku. Tryptofan je poté přeměněn na serotonin, jenž vyvolává pocit relaxace. Mléko s medem zároveň působí i proti stárnutí. Zase o důvod víc, proč tento nápoj pít i během parného léta! Ostatně, kdo říkal, že nemůže mít pokojovou teplotu?

Zaručené tipy pro lepší spánek. Zkuste je už dnes

Hovězí svíčková s rýží

Hovězí svíčková s rýží

9 hlasů
40min 522 kJ 175 Kč

Nejčtenější články

Tip na oběd

Citrónová polévka

13 hlasů
50min 234kJ 85 Kč

Vyzkoušejte recept na citrónovou polévku, její chuť vá...

Ryba s citrónovým pepřem

9 hlasů
40min 238kJ 90 Kč

ryba pečená v troubě s chutí citrónového pepře a kopru ...