Prostreno.cz

Nepleťte si ostropestřec mariánský s bodlákem

Ostropestřec mariánský je až jeden metr vysoká bylinka, která je prostě v kurzu. Jenže není bodlák jako bodlák. Na co si dát pozor při jeho sběru?

V bylinkových skupinách se to aktuálně množí dotazy. Lidé totiž chtějí vědět, zda fialový bodlák, který potkávají podél lesních cest či na loukách, je pověstný ostropestřec mariánský neboli Silybum marianum. S největší pravděpodobností tomu tak není. I když mezi jedním a druhým existuje určitá spojitost, skutečný ostropestřec se na první pohled pozná díky flekatým listům. Ty totiž působí tak, jako by je někdo polil mlékem. Měli jste štěstí a na tuhle bylinku jste doopravdy narazili? Pak musíte vědět, že silymarin, tedy aktivní složka uvedeného léčivého bodláku, má antioxidační, antivirové a protizánětlivé vlastnosti. Ostatně, tohle všechno umí!

Ochrana jater

Ostropestřec je často využíván pro ochranu jater. Pravidelně se používá jako doplňková léčba u lidí, kteří mají játra poškozená vinou alkoholu, tukového onemocnění nebo hepatitidy. Studie přitom jednoznačně prokázaly zlepšení funkce jater u osob, které ostropestřec užívají ve formě doplňku stravy. Jedna studie také potvrdila, že ostropestřec může mírně prodloužit délku života lidí s cirhózou jater.

Výkonný mozek

Ostropestřec mariánský se používá jako tradiční lék na neurologické stavy, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Tušíte, jak dlouho? Více než dva tisíce let! Jeho protizánětlivé a antioxidační vlastnosti zabraňují poklesu funkce mozku, konkrétně oxidačnímu poškození mozkových buněk, které vede k duševnímu poklesu.

Silné kosti

Osteoporóza je onemocnění způsobené progresivním úbytkem kostní hmoty. Obvykle se vyvíjí pomalu během několika let a kosti oslabuje postupně. Díky experimentálním studiím na zvířatech se odhalilo, že „mléčný bodlák“ stimuluje mineralizaci kostí a potenciálně chrání před úbytkem kostní hmoty.

Podpůrná léčba rakoviny

Antioxidační účinky silymarinu mohou mít některé protinádorové účinky, které jsou užitečné pro osoby léčené na rakovinu. V tomto směru však bude zapotřebí provést další výzkumy.

Podpora produkce mateřského mléka

Ano, ostropestřec zvyšuje produkci mateřského mléka u kojících matek. Ve skutečnosti výsledky jedné studie téměř šokují. Matky užívající 420 mg silymarinu po dobu 63 dnů produkovaly o 64 % více mléka než ty ženy, jimž bylo podáváno placebo. Tak nezapomeňte na listy polité mlékem!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat