Prostreno.cz

Jahody a borůvky významně snižují riziko srdečních chorob

Bojíte se, že by vás v budoucnu mohl potkat infarkt? Kromě pravidelného cvičení a udržování optimální tělesné hmotnosti můžete zvolit i další pilíř prevence. Představuje ho konzumace plodů, které možná rostou ve vaší blízkosti!

Jahody, kterým se daří na nejedné zahrádce, patří na seznam takzvaných superpotravin. Ostatně, divíte se? Vždyť jsou spojovány s regulací cholesterolu, silnějším imunitním systémem, prevencí rakoviny i ochranou pokožky před UV zářením. Co se týká pozitivních účinků na zdraví, špatně si nevedou ani borůvky. Ty se dávají do souvislosti s nižší pravděpodobností depresí, úlevou od zažívacích obtíží či značným zlepšením nepříznivých kožních stavů, jako jsou ekzémy či lupénka. To však nejsou jediné výhody obou zmíněných plodů. Ukázalo se totiž, že příznivě ovlivňují i kardiovaskulární systém!

Co sousto, to lepší kondice cév

Američtí vědci působící na Harvardské škole veřejného zdraví došli na základě své studie k názoru, že jahody i borůvky jsou doslova nabité flavonoidy, což jsou látky rostlinného původu známé pro své antioxidační působení. Obsahují však i pigmentové molekuly antokyany, díky čemuž pomáhají udržovat cévy čisté, pružné a odolné vůči poškození. Tyhle vlastnosti jsou pak užitečné při snižování rizika srdečních chorob. Bez jakýchkoli pochybností to prokázal unikátní výzkum, do něhož bylo zahrnuto téměř sto tisíc žen, a to ve věku od 24 do 42 let.

Zázračné léčivo, které si můžete utrhnout

Odborníci během osmnáctiletého průzkumu sledovali stravovací návyky, míru fyzické aktivity, rodinnou anamnézu i tělesnou hmotnost zúčastněných respondentek, přičemž zjistili, že ty, které uvedené šťavnaté dary přírody konzumují pravidelně, vykazují o jednu třetinu menší pravděpodobnost infarktu. Tedy alespoň v porovnání s dobrovolnicemi, jež si tuto „sladkou medicínu“ dopřávaly čistě výjimečně. Namítáte, že to zní sice hezky, ale příliš si na tyto potraviny nepotrpíte? Ani tak nemusíte zoufat.

Náhradní řešení, na němž si pochutnáte

Specialisté, kteří zrealizovali danou studii, totiž připouštějí, že jmenované prospěšné látky můžete nalézt i v ostružinách, hroznovém víně, lilku a cuketě. Sice v poněkud menším množství, nicméně i tak lze těmito poklady udržet hrozbu infarktu „na uzdě“. Vezmete si to k srdci?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat