Prostreno.cz

Hudba může nahradit sedativa při léčbě předoperační úzkosti

Než dojde k operaci, většina lidí zažívá určitou formu úzkosti. Povede se zákrok? A co když se neproberu z narkózy? Tak to jsou běžné otázky, které pacienty trápí. Nový výzkum však dává naději. S nejistotou může pomoci relaxační hudba!

Největším problémem předoperační úzkosti je bezmoc, tedy neschopnost ovlivnit samotný zákrok a mnohdy i zotavení, tedy hojení ran. Obvykle lidé před operací dostávají benzodiazepiny – léky, které působí jako sedativa. Ty snižují úroveň úzkosti před přijetím anestézie. Benzodiazepiny však mohou mít řadu vedlejších účinků na dýchání, průtok krve, a dokonce i náladu. Proto je nutné, aby vyškolený odborník sledoval reakci osoby, která je přijímá. Dobrou zprávou je, že to jde i jinak.

Bojíš se? Tak poslouchej!

Podle nové klinické studie zveřejněné v odborném časopise Regional Anesthesia má relaxační hudba podobné účinky jako sedativa, tudíž předoperační úzkost může snížit. Vědci přitom k tomuto závěru došli díky sledování 157 lidí. Dobrovolníky rozdělili do dvou skupin, z nichž první před zákrokem dostala sluchátka, ta druhá injekci benzodiazepinu – 3 minuty před anestézií. Poté všem bylo podáno anestetikum s periferním nervovým blokem, které znecitlivovalo specifickou část těla. Výběr písně náhodný nebyl.

Britská skupina Marconi Union vytvořila skladbu ve spolupráci se zvukovými terapeuty, pro které bylo cílem u pacientů snížit úzkost, srdeční frekvenci a krevní tlak. To se povedlo. Ti účastníci studie, kteří před zákrokem poslouchali hudbu bez textu a významné změny tempa nebo rytmu, se uklidnili úplně stejně jako jejich kolegové. A dokonce i lékaři hlásili podobné chování pacientů na sále. Jediný skutečný rozdíl byl v tom, že skupina s hudbou se cítila méně spokojená.

Ideální doba na zklidnění

Vědci se domnívají, že tato reakce mohla být ovlivněna tím, že účastníci studie si nemohli hudební skladbu vybrat sami. Posluchači také uvedli, že se sluchátky v uších je těžší komunikovat s lékařským personálem. Přesto vědci ke snížení předoperační úzkosti doporučují hudbu poslouchat, a to ideálně 20 minut před zákrokem. Považují ji za životaschopnou léčbou předoperační úzkosti, i když ještě dále zkoumají, jak psychiku ovlivní konkrétní typ hudby.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat