Prostreno.cz

Vědci vyvinuli slibné nové léky proti migréně

Podle některých odhadů je migréna třetí nejčastější nemoc na světě, která nepřiměřeně ovlivňuje hlavně ženy. Taky se s ní léčíte? Pak byste měli vědět, že nová naděje existuje. Ke schválení míří lék, jenž působí velmi slibně!

Migréna rozhodně není příjemná. Na vině je především genetické zatížení, mezi spouštěče však patří stres, nadbytek či nedostatek spánku a pohybu, hormonální změny, nepřiměřené sluneční záření, prudké či blikající světlo, hluk, prašné prostředí, kouření, alkohol či třeba antikoncepce. Že není radno brát ji na lehkou váhu, dokazuje i nový výzkum zveřejněný v odborném časopise New England Journal of Medicine.

Světlo na konci tunelu

Tento magazín publikoval práci vědců, kteří podali nový lék s pracovním názvem rimegepant 537 lidem s migrénou a dalším 535 „naordinovali“ placebo. (Téměř 90 % účastníků studie byly ženy.) Společnými primárními cíli byla svoboda od bolesti a osvobození od symptomů, které pacienta nejvíce trápí dvě hodiny po podání léku. Test přitom obstál na výbornou.

„Výsledky této studie prokazují potenciál rimegepantu jako účinné léčby migrény, rozšířené a invalidizující nemoci, která od 90. let zaznamenala jen minimální zlepšení v akutní léčbě,“ uvedl Richard B. Lipton, hlavní autor studie a zároveň předseda společnosti Biohaven Pharma se sídlem v americkém Connecticutu. Ta celý výzkum financuje.

Ve skupině s novým lékem bylo 37,6 % pacientů bez bolesti dvě hodiny po podání léku, což je v porovnání s 12 % lidí s placebem značný rozdíl. Nejčastějšími vedlejšími účinky však byla infekce močových cest, na čemž výzkumníci ještě pracují.

Naděje mířící ke schválení

Odhaduje se, že více než miliarda osob po celém světě, je postižena migrénou. Kromě silné bolesti hlavy mohou její příznaky zahrnovat nevolnost a citlivost na světlo a zvuk. Všem těm může nový lék pomoci.

„Pacienti chtějí ulevit od akutní migrény a pochopitelně roste poptávka po nových možnostech,“ uvedl BJ Jones, obchodní ředitel výše uvedené společnosti, podle kterého v červenci letošního roku zamířil rimegepant k FDA. Tento Úřad pro kontrolu potravin a léčiv je vládní agenturou Spojených států amerických, resortu zdraví a služeb, který je zodpovědný za kontrolu a regulaci potravin, doplňků stravy, léčiv či kosmetických přípravků. Právě on by měl po úspěšném vědeckém pokusu rimegepant schválit.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat