Prostreno.cz

Zjistěte, jak deprese ovlivňuje celé vaše tělo

Účinky deprese mohou přesahovat emoce a duševní zdraví člověka. Deprese však také ovlivňuje fyzické zdraví. Jakým způsobem? Kromě potíží se spánkem počítejte s těmito problémy!

Deprese je komplexní stav duševního zdraví, který způsobuje, že dotyčný po delší čas pociťuje smutek, vinu, únavu, prázdnotu či beznaděj. Příznaky deprese se mohou objevit v důsledku traumatu, nebo signalizují jiný duševní stav, například bipolární nebo posttraumatickou stresovou poruchu. Příznaky se však mezi jednotlivci liší a mohou se časem měnit.

Ach, ta hlava!

Aby lékař mohl depresi diagnostikovat, musí mít člověk pět nebo více symptomů, mezi které patří i fyzická stránka. U lidí, kteří jí trpí, obvykle dochází ke změnám chuti k jídlu, jež mohou způsobit neúmyslné hubnutí, nebo naopak přibírání na váze, s čímž souvisí riziko cukrovky a srdečních chorob. Ovšem i nízká tělesná hmotnost poškozuje srdce, ovlivňuje reprodukci a také způsobuje únavu. Výjimečné nejsou ani neuvěřitelné bolesti, včetně bolesti kloubů nebo svalů, citlivosti prsou a migrény.

V každém případě deprese může snížit motivaci člověka k pozitivní volbě životního stylu a prokazatelně bývá nezávislým rizikovým faktorem již uvedených srdečních problémů. (Podle výzkumu zveřejněného v roce 2015 depresi má jeden z pěti lidí se srdečním selháním nebo ischemickou chorobou srdeční.)

Sex jako ukazatel

Studie navíc ukazují, že chronický stres a deprese jsou spojeny se zánětem, mohou změnit imunitní systém a podílet se na syndromu dráždivého tračníku, diabetu typu 2 a artritidě. Výhrou nejsou ani sexuální zdravotní problémy. Lidé s depresí mívají snížené libido a někteří z nich hlásí i méně příjemné, nebo rovnou chybějící orgasmy.

Proto by každý, kdo se po psychické a zdravotní stránce necítí být v kondici, měl svůj stav konzultovat s lékařem. Ostatně, deprese zahrnuje i problémy se spánkem, které se v poslední době hodně rozmáhají. Podle České společnosti pro výzkum spánku osob s „nočními poruchami“ v Česku stále přibývá. Navíc odhady specialistů hovoří asi o 45 procentech lidí v rámci populace. A to pochopitelně také není dobře.

Deprivace spánku souvisí s vysokým krevním tlakem, cukrovkou, problémy s hmotností a některými typy rakoviny. Deprese zkrátka a dobře mění tělo každým coulem. Naštěstí platí, že se správnou podporou může člověk zvládnout její účinky na fyzické i duševní zdraví.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat