Prostreno.cz

Míváte křeče: Dejte si pozor, aby vás nechytly při koupání

Rozhodli jste se po horkém dni stráveném v práci nebo po sportovním výkonu zchladit v jezeře? Čím je voda studenější, tím více láká člověku k tomu, aby se do ní vrhl. Takový počin však může skončit nejen křečí v nohou!

Organismus nemá rád extrémy a přechod z horkého do studeného prostředí jím určitě je. Při náhlé změně teploty se může jako první objevit křeč. Prudkým ochlazením dojde ke stažení svalů. Jde o základní obrannou reakci, která je však při koupání nejen nepříjemná, ale především extrémně nebezpečná!

Ven z vody!

Dejte okolí najevo zvednutou rukou, že se něco děje. V žádném případě se nesnažte křeč rozplavat a ihned se pokuste vrátit na břeh. Místo, ve kterém se objevil stah, opatrně prohmatejte a snažte se ho uvolnit. Křeč se nejčastěji vyskytuje v oblasti lýtka a stehna, proto se na břehu snažte táhnout špičku do protisměru. Postižené místo vysušte a přikryjte ho ručníkem, aby se prohřálo. Po pár minutách by měly potíže odeznít. Sluší se dodat, že křeč v noze můžete rozchodit, ale při skoku do chladnější vody riskujete ještě mnohem víc!

Pozor na srdce

Studená voda působí na takzvaný karotický sinus. Jde o začátek tepny, kde se nacházejí tlakové receptory. Při náhlé změně teploty tak nastane porucha rytmu srdce a tepová frekvence může poklesnout. Proto u osob, jež mají problémy s kardiovaskulárním systémem, hrozí dokonce i srdeční zástava! Další přirozenou reakcí na teplotní šok je stažení cév, čímž dojde ke zvýšení krevního tlaku. Proto by si na náhlé ochlazení měli dávat pozor zvláště starší lidé a ti, které trápí hypertenze. Příjemného osvěžení se však rozhodně nemusíte vzdávat.

Pomalé přivykání

Do vody nikdy neskákejte, ale ochlazujte se postupně! Jste-li na pláži, kde je k dispozici sprcha, aklimatizujte se nejprve v ní. Na začátek zvolte vlažnou vodu, opět se vyvarujte teplotního šoku. Studená sprcha by vás i tak nezachránila, právě naopak. Jakmile byste ji vypnuli, začali byste se potit ještě víc. Pokud v okolí nejsou sprchy, vstupujte do jezera pozvolna. Nejdříve po kotníky, chvíli počkejte, potom namočte zbytek nohou, zápěstí a ruce. Na závěr si opláchněte obličej a pomalu postupujte do hloubky. Až když vám voda sahá trochu nad pás, začněte plavat. Zapomenout nesmíte ani na pitný režim!

Ta věc okolo hydratace

Dobře zvažte výběr tekutin. K vodě nepatří alkohol včetně piva. Otupí totiž centrální nervový systém. Nevhodné zavodňování může způsobit křeče i náhlou ztuhlost. Pozor si dávejte i na léky, které užíváte. Vždy zjistěte, zda neovlivňují hydrataci či správné nastavení organismu na zátěž, teplo nebo jakoukoli činnost, kterou se chystáte provádět. Stejně tak se vyvarujte všem močopudným přípravkům, jako je například káva.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat