Prostreno.cz

Tipy na zdravé ochlazení bez použití klimatizace

I když už největší vedra máme za sebou, teploty jsou příjemné. Pořád potřebujete klimatizaci? Jde to i bez ní. Vypněte ji a předejděte nepříjemným zdravotním problémům!

Klimatizace je sice výborný vynález, nicméně pokud patříte k jedincům, kteří jsou citlivější na změnu teploty, neměli byste ji zřejmě vůbec používat. Ve chvíli, kdy chce tělo překonat teplotní přechod a znovu „zapnout“ termoregulaci, musí zatížit imunitní systém. Jste-li alergik, astmatik nebo máte jinak oslabenou imunitu, nástrahám klimatizace se ubráníte mnohem hůře než zdravý člověk. V lepším případě na ni doplatíte rýmou, v tom horším bolestmi hlavy, opakovanými záněty spojivek, dutin, trojklanného nervu, bolestmi uší, zubů, kloubů či páteře. Naštěstí existuje spoustu jiných způsobů, jak přežít nevhodné klima bez zdravotní újmy!

Izolujte

Teplota ve vašem bytě je stejná, nebo jen o něco nižší než venku? Předejděte tomu a místnosti včas zaizolujete před sluncem a teplem. Vnitřní prostory chraňte žaluziemi či zatemňovacími závěsy. Větrejte vždy jen tehdy, když je venkovní teplota nižší než uvnitř, tedy brzy ráno a pozdě v noci. Neotvírejte okno ani na ventilačku.

Vše off

Vypněte všechny zářiče a zdroje tepla – počítač, plazmový televizor, nabíječky, svítidla a tak dále. Místnost dokážou vyhřát až o několik stupňů! Přístroje, které právě nepoužíváte, vytáhněte ze zástrčky. Vytápějí i ve spánkovém režimu.

Ventilátor

Vzduch osvěží i stolní či stropní větrák. Účinek posílí miska s ledem postavená před ventilátor. Ale pozor, proud vzduchu musí směřovat do místnosti, nikdy ne na vás! Jinak byste riskovali zablokování páteře. Podobně bude působit mokrý ručník zavěšený do průvanu. Ten vytvoříte otevřením protilehlých oken. Počkejte s tím, dokud se vzduch venku k večeru neochladí.

Nohy v chladu

Na chodidlech jsou body s vyšší tepovou frekvencí, proto má smysl ochladit nejprve ty. Namočte nohy do lavoru se studenou vodou, omotejte je do namočeného ručníku či umístěte mezi chodidla termofor naplněný studenou vodou.

Vlažný nápoj

Ledové osvěžení funguje jen chvilku, navíc jím riskujete angínu a zvýšené pocení. Ideální letní nápoj by měl mít pouze o pět stupňů Celsia méně, než je vaše přirozená teplota. Nejenže bude tělo účinněji hydratovat, ale ochladí vás na delší dobu.

Sprcha

Láká vás studená sprcha? Pak myslete na to, že jakmile z ní vyjdete, tělo začne vyrovnávat vaši teplotu s tou vnější. Pocit čerstvosti tak vydrží jen krátce. Paradoxně, o něco delší pocit osvěžení si zajistíte vodou teplou.

Ručník v okně

Ideální teplota na spánek je od 17 do 19 stupňů Celsia. Proto během teplejších nocí postavte na parapet nádobu s ledem, nebo do něj zavěste mokrý ručník. Dovnitř tak bude proudit studenější vzduch. Zajistěte však, aby na vás netáhlo.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat