Prostreno.cz

Esenciální oleje při nachlazení

Došly vám kapky na rýmu? Nemusíte hned utíkat do lékárny pro nové, vsaďte na inhalaci mátového oleje! A jak vám při nemoci pomůže esenciální levandule nebo pačuli?

Pohled do přeplněných čekáren praktických lékařů potvrzuje, co tušíme už dávno – chřipky a virózy útočí ze všech světových stran. A jistý si před nimi nemůže být vůbec nikdo! Ani vám není zrovna nejlépe? Ano, můžete se svěřit „do rukou“ farmaceutických medikamentů, nicméně úlevu lze hledat i jinde a jinak. Co třeba aromaterapie? Tyhle esenciální oleje ve štychu ještě žádného pacienta nenechaly!

Máta zbaví bolesti hlavy

Trpíte na časté migrény, nebo vás bolí hlava jen vlivem toho otravného nachlazení? To máte vlastně jedno, protože buď jak buď, je pro vás esenciální máta vhodným léčebným prostředkem. Její inhalace už po několika málo minutách prokazatelně tlumí „bolehlav“, zatímco spolehlivě „protáhne“ neprůchodné dýchací cesty.  

Teplotu sníží levandule

Pravlastí levandule lékařské je Persie, odkud se rozšířila do Řecka i Římské říše. Původně sloužila k provonění vody v městských a soukromých lázních. Postupem času však začali lidé přisuzovat této bylince cenné schopnosti, a to od zahánění necudných myšlenek a zlých démonů, až po léčení mnoha neduhů. Jedním z nich je i zvýšená tělesná teplota. Stačí přidat trochu do lázně!

Myslete však na to, že vonné oleje obecně se nerozpouští ve vodě. Z tohoto důvodu se nejprve musí smíchat přibližně šest jejich kapek s polévkovou lžící mléka, medu nebo smetany. Získaná směs se následně přelije do koupele, jejíž teplota by se měla pohybovat v rozmezí od 32 do 38 stupňů Celsia, přičemž se v ní obvykle doporučuje pobýt 20 až 30 minut.

Pačuli vyhlásí válku kašli

Ještě nemáte jasno v tom, co je to ta pačuli? Jde o nenápadnou rostlinu původem z Malajsie, která se pěstuje v Indii, na Filipínách, Srí Lance a v některých oblastech Jižní Ameriky. Její zajímavá, exotická a orientální vůně je často používána v parfémech, osvěžovačích vzduchu nebo svíčkách. Ovšem i ve světě aromaterapie je o pačuli dost slyšet. Ve formě oleje působí silně protizánětlivě, proto přispívá k účinné léčbě zánětlivých stavů, jako je třeba artritida nebo dna. Uklidnit dokáže nejen kašel, ale i epileptické záchvaty a pocuchané nervy. Souběžně povzbuzuje imunitní systém, podporuje regeneraci a přispívá k odstranění škodlivých látek.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat