Prostreno.cz

Domácí bylinné tinktury se silnými účinky

Léčivá síla bylin je lidem známá již odpradávna, proto jsou také základem většiny léků a kuchařských receptů. Z několika bylinek, které byste měli mít doma vždy po ruce, si dnes s pomocí našeho receptu můžete vyrobit tinktury, které vás v případě nouze zachrání od bolesti, pomohou zahojit rány nebo provoní váš byt.

Na afty, bolavé zuby nebo opary

Hřebíček je takový malý, aromatický všelék. Mnoho lidí ho nemusí pro jeho výraznou chuť a vůni, ale v případě, že vás trápí často se tvořící opary, afty nebo trpíte parodontózou, neměli byste se mu vyhýbat.

Hřebíčkovou tinkturu vyrobíte z jednoho decilitru 60% lihu a jedné lžíce hřebíčku. Hřebíček naložte do lihu a dobře uzavřete. Při pokojové teplotě nechte louhovat dva týdny.

Tinkturou lze potírat postižená místa nebo ji ředit vodou a používat k výplachu úst.

Rýma, kašel a vysoký krevní tlak

Česnek je úžasný nejen v kuchyni, ale také v léčitelství. Má schopnost čistit stěny cév a tepen, je přírodní antioxidant, podporuje správný krevní oběh, snižuje krevní tlak, cholesterol i cukr v krvi, snižuje riziko nádorových onemocnění, a také napomáhá léčbě kašle.

Na výrobu česnekové tinktury si připravte 350 g česneku, tři deci alespoň 40% alkoholu, čisté plátno a dobře uzavíratelnou nádobu.

Oloupaný česnek nastrouhejte a zalijte alkoholem. Dobře promíchejte, směs nalijte do dobře uzavíratelné, nejlépe tmavé nádoby a nechte stát dva týdny v temnu při pokojové teplotě. Každý den ji několikrát protřepejte a po čtrnácti dnech tinkturu přeceďte přes plátno. Jedna kávová lžička každý den podpoří vaši imunitu a napomůže ke všemu výše zmíněnému.

Bolest břicha, nadýmání a chřipka

Tymián je úžasně voňavá a snadno dostupná bylina, která má úžasné léčivé schopnosti. Napomáhá od bolestí břicha, předchází plynatosti, zlepšuje trávení, a navíc příznivě působí proti kašli a potížím s dýchacími cestami. Je přírodní antibiotikum, takže má své důležité místo i v boji proti chřipce.

Tymiánovou tinkturu připravíme stejně, jako tu z hřebíčku nebo česneku. Užívá se po kapkách nebo je možné ji vtírat přes kůži na bolavá místa. Pomáhá tedy i zevně. Má totiž také hojivé účinky na drobné ranky a odřeniny.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat