Prostreno.cz

Svatý Valentýn má svojí bohatou historii

Den svatého Valentýna připadá každoročně na 14. února. Nese se v duchu romantických procházek, drobných dárečků, ale i žádostí o ruku. Málokdo ale ví, odkud tento svátek vlastně pochází nebo odkdy se slaví.

Valentýn a svatý? Jak pro koho.

Valentýn byl podle dochovaných historických dokumentů biskupem, který žil ve 3. století. Celkově se ale v análech dočtete o dvou Valentýnech, přičemž se dodnes vlastně přesně neví, kterého z nich dodnes oslavujeme a dáváme díky němu každoročně vydělat obchodníkům s květinami a šperky. 

Valentýn č. 1

Legenda o svatém Valentýnovi praví, že jej nechal Marcus Aurelius Claudius popravit, protože tajně oddával zamilované páry. V té době vydal císař Claudius výslovný zákaz uzavírání manželství, protože věřil, že muže rozptyluje od vojenských povinností.  

Valentýn se však s jeho názorem neztotožňoval a nadále pokračoval ve své činnosti oddávajícího biskupa, a naopak nabádal muže, aby své ženy neopouštěli kvůli odchodu do války. Císař jej nechal popravit roku 269, konkrétně 14. února.

Valentýn č. 2

V jiné legendě vystupuje Valentýn jako léčitel, který svými modlitbami vyléčil nemálo lidí. Římským senátorům však jeho praktiky nepřipadaly přirozené a ze strachu jej uvrhli do žaláře. Nakonec nechali Valentýnovi setnout hlavu.

Tradice

Na svatého Valentýna se lidé nejčastěji obdarovávají květinami. Tento zvyk má však kořeny skutečně již v dobách, kdy Valentýn ještě žil. On sám totiž obdarovával zamilované květinami.

Ke svátku svatého Valentýna se váže ještě jedna starobylá legenda, která tvrdí, že svobodná dívka si vezme za muže toho, kterého 14. února spatří nebo potká jako prvního.

Dnes je také zvykem stvrzovat vzájemnou lásku věšením zámečků s iniciály milenců na nejrůznější místa. Tento zvyk sice nemá žádné dlouhověké kořeny, výrobci visacích zámků se ale tomuto trendu přizpůsobují stále více a vyrábí zámečky ve tvaru srdíček či s potiskem nejrůznějších barevných motivů.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat