Prostreno.cz

Příroda je nyní plná bylinek

Nevíte, co podniknout o nadcházejícím víkendu? Co takhle nechat úklid na jindy a naplánovat si procházku spojenou se sběrem medvědího česneku, kopřivových natí nebo podbělových květů?

Bylinková sezona oficiálně započala, takže je nejvyšší čas oprášit holínky a proutěné košíky. Jaké léčivky už si v terénu můžete „ulovit“? Zvláštní pozornost věnujte těmto druhům, které by ve vaší domácí lékárničce rozhodně neměly chybět!

Medvědí česnek, nedoceněný poklad

V současné době se medvědí neboli lesní česnek vrací na výsluní alternativní medicíny. Ostatně, divíte se? Vždyť toto ochucovadlo díky podílu vitaminu C podporuje imunitní reakce těla. Zároveň detoxikuje od škodlivých látek, zlepšuje činnost dýchacího systému a tlumí revmatické i břišní bolesti. Rovněž přispívá k regulaci škodlivého cholesterolu, zabraňuje nadýmání a uklidňuje zánětlivá onemocnění slinivky. Česnekové listy si nadrobno nakrájené můžete přidávat na chleba místo pažitky, báječně se dají využít také na výrobu tinktury nebo pesta.

Ani kopřivu dvoudomou nenechávejte bez povšimnutí

Třetí měsíc roku bývá ve znamení kopřivových natí. K čemu vám budou dobré? Oceníte je při kašli, migréně, astmatu, zápalu plic, bronchitidě nebo kloubních obtížích. Souběžně čistí krev, snižují hladinu cukru v krvi a příznivě ovlivňují jaterní funkce. Kopřiva obecně zvyšuje produkci červených krvinek, pomáhá v případě alergií, a doslova blahodárný vliv má na látkovou výměnu.

Podběl lékařský, všestranný přítel

Naprosto ideální čas je i pro sběr podbělových květů. Ty podstatně urychlují hojení špatně se zacelujících ran, přičemž jsou doporučovány pacientům se zahleněnými průduškami i žilními záněty. Uplatní se ale i boji s protivnou jarní únavou, pošramoceným zažíváním, parodontózou a otoky. Sluší se dodat, že rovněž léčí vyrážky a eliminují svalové bolesti. Co takhle tuto zajímavou přísadu přidat do salátu?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat