Prostreno.cz

Prudké změny teplot škodí očím

Většina Čechů vytápí své domovy v zimních měsících na mnohem vyšší teplotu, než je třeba. Přetopené byty neškodí pouze financím a životnímu prostředí, přechod z vytopené místnosti do chladného počasí znamená zátěž pro organismus, pokožku i oči.

Na velké teplotní rozdíly není lidské tělo stavěné

Časté přechody z tepla do zimy a naopak oslabují imunitu, škodí pokožce, mají vliv na kvalitu spánku nebo také na zrak. „Přechody z tepla do zimy mají vliv na celý organismus. Co se týče očí, úplně nejčastěji se vyskytuje reflexní slzení, pálení a zarudnutí očí, někdy i pocity chvilkového zamlžení vidění. Při těchto přechodech trpí ale i pokožka kolem očí, která je velmi tenká a nemá žádnou tukovou vrstvu. Pokud se člověk častému střídání teplot, například kvůli práci, nevyhne, je dobré používat pravidelně umělé slzy, protože slzný film při častých změnách teplot skutečně velmi trpí,“ říká Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik.

Jak se můžete chránit?

Přechodům z tepla do zimy několikrát denně se ale většina lidí nevyhne. Při pobytu venku je proto třeba myslet na správnou ochranu zraku. „Studený vzduch způsobuje nepříjemné slzení očí, pálení a zarudnutí. Vítr navíc může do očí nafoukat prach a nečistoty, což může vést k podráždění oka, zánětům spojivky a rohovky. Také může dojít k podráždění tenké pokožky kolem očí. Na okolí očí je vhodná aplikace mastnějších krémů, které zabrání vysušování pokožky. Obvyklým jevem při přechodu z tepla do zimy jsou zamlžené brýle. Je to nejen nepříjemné, ale v některých situacích i nebezpečné, například při řízení. Přestože existují různé povrchové úpravy brýlí proti zamlžení, stále je nejpraktičtějším řešením zbavení se oční vady laserovou operací natrvalo,“ doporučil Pavel Stodůlka.

Pozor na přetopené místnosti

Ani uvnitř a v teple nejsou oči v bezpečí. Zraku neprospívají ani přetopené místnosti. V tomto případě dochází k rychlejšímu odpařování slz a objevit se mohou příznaky suchého oka, například zarudnutí, pálení, řezání, pocit cizího tělíska v oku či zamlžené vidění. Proto by to lidé s vyhříváním místností neměli přehánět. Pro celkovou pohodu organismu, včetně očí, je nejvhodnější teplota v rozmezí 18 až 22 stupňů Celsia.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat