Prostreno.cz

Medicína v podobě mladých jarních kopřiv je tu

Bylinkáři, pozor. Sezona kopřiv je konečně tu! Nasbíráte si teď mladé lístky, které přispívají k normalizaci tlaku a pomáhají při alergiích, i vy? Tahle pálivá přírodní medicína také posiluje imunitu a zastavuje záněty.

Do čajů, polévek, nádivek, salátů i špenátu. Tam se kopřiva báječně hodí! Právě teď je ideální doba na sběr jejích mladých lístků, jež obsahují vysoký podíl chlorofylu, kyseliny mravenčí a křemičité, stejně jako minerálních látek, vitaminů a tříslovin. Co o léčivých schopnostech rostliny, kterou kdekdo považuje za obyčejný a neužitečný plevel, možná nevíte?

Pálí, ale normalizuje tlak

O žahavé „zákeřnosti“ kopřivy dvoudomé se na vlastní kůži přesvědčil asi každý. Nicméně budiž ji odpuštěno, neboť její antioxidační působení přispívá k normalizaci krevního tlaku, což je přínosné pro celý kardiovaskulární systém.

Dává náskok v boji se záněty

Jmenovaná bylina, která se zpravidla vyskytuje v příkopech, podél cest, u vody, na rumištích a ve vlhkých a suťových lesích, bývá jako alternativní prostředek doporučována pacientům s chronickými záněty. Vykazuje totiž silné protizánětlivé schopnosti, zatímco pomáhá při odstraňování toxinů a čistí krev. Ceněná je ovšem i pro to, že podporuje metabolismus a usnadňuje hubnutí.

Ulevuje při alergiích

Je úplně jedno, zda vám rýmu spouští roztoči, srst domácích mazlíčků, prach nebo pyl, kterého venku nepoletuje zrovna málo. Tak či tak, kopřivový čaj je vám plně k dispozici, neboť nabízí složky, které symptomy alergií prokazatelně zmírňují. 

Zesiluje imunitu, což uvítáte

Ať už se zmiňovaný zelenáč v přírodě „tváří“ jakkoli, pravdou je, že zvyšuje obranyschopnost organismu, neboť je štědrým zprostředkovatelem vitaminu C. Ten posiluje imunitu, dodává energii a zlepšuje fyzickou výkonnost. „Céčko“ je ale prospěšné i z jiných důvodů, jelikož omlazuje pleť a reguluje hladinu homocysteinu v krvi. K čemu je to dobré? Nadbytek této vysoce agresivní aminokyseliny negativně ovlivňuje stav cév, což podle lékařů může způsobit i mrtvici.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat