Prostreno.cz

Zdravá střeva jsou klíčová pro silnou imunitu

Imunitu si můžeme představit jako takový ochranný štít, který nás chrání zvenčí i zevnitř. A právě současná epidemie nového typu koronaviru představuje pro náš imunitní systém velkou zatěžkávací zkoušku. Trpíte v zimních měsících na chřipky, rýmu a nachlazené dýchací cesty nebo patříte mezi ohrožené skupiny obyvatel? Pak byste se v této nepříjemné situaci měli mít obzvláště na pozoru a svoji obranyschopnost posílit přirozenou cestou. Věděli jste, že klíčovým orgánem pro pevné zdraví jsou naše střeva?

Patříte k lidem, které skolí každý bacil, jen se kolem mihne? Berete pořád dokola různá antibiotika, ale bez dlouhodobého efektu? Příčinu hledejte v oslabené imunitě, která nepracuje, jak má, a proto se těžko vypořádává i s vcelku běžnými infekcemi. Málokdo přitom tuší, že naším největším imunitním orgánem jsou střeva – právě ta jsou nezbytnou podmínkou pro naše zdraví a vitalitu. Proč tomu tak je? Nacházejí se v nich totiž biliony místních mikroorganismů. Přesně na těchto prospěšných probatických mikroorganismech záleží, jak jestli tělo správně vstřebá všechny důležité živiny přijímané ve stravě a odolá útoku různých patogenů. Tyto mikroorganismy mají také schopnost vyrábět látky, jako je kyselina mléčná, kterými vytvářejí nehostinné prostředí pro cizorodé bakterie.

Co poškozuje naše střeva

Prostředí střevní mikroflóry narušuje celá řada věcí. Často si z toho hlavu příliš neděláme a považujeme to za daň moderní doby. Mezi klíčové faktory patří nevhodná strava plná jednoduchých cukrů a s nedostatkem vlákniny. S cukrem taky souvisí i nadměrný příjem „nezdravých“ tuků, tedy trans nenasycených mastných kyselin. Najdeme je jako ztužené rostlinné oleje v cukrovinkách, jako jsou oplatky, sušenky a různé dezerty, ale také v trvanlivém pečivu.

Jak pečovat o střeva tak, aby byla zdravá

Konzumace potravin bohatých na probiotika je jednou z nejlepších věcí, které můžete pro své tělo udělat. Prospěšné bakterie pomáhají vyživovat střevo a kromě podpory pravidelných funkcí trávení se podílejí na několika dalších procesech. Po čem sáhnout, aby to ve vašich útrobách klapalo jako po drátkách?

Jogurt

Jogurt je výbornou základnou pro snídani nebo odpolední občerstvení. Výborně si rozumí s ovocem, ořechy nebo semeny. Patří ke skvělým zdrojům bílkovin a přírodních komplexních sacharidů, mnozí jej považují za dobrou volbu před nebo po tréninku. Jogurt je také skvělý v marinádách, tak na to myslete, až zahájíte grilovací sezonu. Jen se vyvarujte těch slazených, které navíc obsahují mnoho dalších nežádoucích přísad.

Kefír

Kefír je další fermentovaný mléčný výrobek, který se hodí k pití, jako součást smoothie či pudinků. Dobrou zprávou je, že kefír má velmi nízký obsah laktózy, takže někteří lidé, kteří jsou citliví na jiné mléčné výrobky, kefír bez problémů tolerují.

Kysané zelí

Kysané zelí, které je vyrobeno z kvašeného zelí, je ve střední Evropě oblíbené již stovky let. Na střeva působí blahodárně, chutná v salátech či v polévkách, doplňuje sendviče. Dáte mu šanci?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat