Prostreno.cz

Dle vědců je máslo ve skutečnosti zdravé

Že z másla člověk tloustne a ještě onemocní? Pokud ho jí ve velkém množství, nelze to vyloučit. Jeho umírněná spotřeba ale chrání před rakovinou, srdečními chorobami i cukrovkou. Kolik ho denně můžete sníst?

Máslo je jednou z nejkontroverznějších potravin dnešní doby. Zatímco někteří říkají, že jeho konzumace zvyšuje cholesterol, ucpává tepny a způsobuje nadváhu, pro jiné je zase surovinou, kterou bychom z jídelníčku vyřazovat rozhodně neměli. Jak to tedy je? Máme ho jíst, nebo se mu obloukem vyhýbat?

Hlavní pravidlo? Méně je více

Jedna polévková lžíce másla obsahuje přibližně 100 kalorií a 11 gramů tuků, přesto je už nějaký ten pátek doporučováno. Samozřejmě jen v rozumné míře, která by neměla překročit tu zmíněnou polévkovou lžíci denně. Sami experti totiž přiznávají, že co se týká jeho démonizovaných škodlivých účinků na lidský organismus, situace vůbec není tak horká, jak se původně myslelo. Na co všechno je máslo lékem a před čím údajně dokáže ochránit?

Prevence cukrovky. Přímo z lednice

Například američtí lékaři působící v National Institutes of Health (Národní institut zdraví) se na základě rozsáhlé studie, do níž bylo zahrnuto 630 tisíc osob, domnívají, že každá porce másla snižuje riziko diabetu druhého typu. Mimochodem, s tímto onemocněním, při němž si tělo neumí poradit s nadměrným cukrem, se dle statistik aktuálně potýká bezmála 10 procent tuzemské populace. Existují také prognózy, že bude-li počet pacientů narůstat tímhle tempem, do roku 2035 se diabetikem stane každý desátý Čech. Funguje tedy tento mléčný výrobek jako prevence a jakási spása pro náš lid? Možná ano, možná ne. A představte si, prý pomáhá i jinak.

Překvapivé přínosy, o kterých se dosud nemluvilo

S prospěšnými vlastnostmi másla přichází i odborníci z americké neziskové organizace Weston A. Price Foundation, jejíž ústředí sídlí ve městě Washington. Ti zastávají názor, že díky podílu vitaminů, minerálů, mastných kyselin s krátkým řetězcem i antioxidantů zpomaluje růst nádorových buněk, zlepšuje zdraví trávicího traktu, posiluje imunitu a pozor, omezuje i pravděpodobnost srdečních chorob a cévní mozkové příhody. Co vy na to?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat