Prostreno.cz

Čokoláda pomáhá při normalizaci tlaku

Když už čokoládu, tak preferujete jedině tu hořkou? Dobře děláte. Pokud si dáte kousíček každý den, upravíte si hladinu tlaku i cholesterolu. Jde také o prevenci diabetu a rakoviny tlustého střeva!

Jak to vlastně s čokoládou všechno začalo? Historie této sladkosti se začala psát někdy okolo roku 1900 př. n. l. Tehdy se konzumovala pouze ve formě nápoje, přičemž se věřilo, že je darem od boha moudrosti. V 16. století se konečně dostala do Evropy, kde se okamžitě stala oblíbeným artiklem. Nejprve ovšem jen mezi movitými, kteří si ji mohli dovolit. Až o mnoho později si na ní mohli smlsnout i „obyčejní lidé“ z chudších společenských vrstev. A jak se na čokoládu pohlíží dnes?

Kvalita s nespornými účinky

Pokud jde o tu tmavou, která obsahuje alespoň 60 procent kakaa, mají odborníci jasno. Tenhle dezert potěší nejen chuťové pohárky, ale i srdeční zdraví. Je to díky tomu, že nabízí vysoký podíl flavonoidů, což jsou rostlinné látky se silnými antioxidačními schopnostmi. Právě tyto sloučeniny stojí za tím, že je v lékařské profesi hořká čokoláda hodně skloňovaným pojmem. Nevěříte?

Medicína, co se nezdá

Americká studie uskutečněná na Harvardově univerzitě prokázala, že denní konzumace malého množství čokolády významně přispívá k normalizaci tlaku, neboť obsažené flavonoidy pomáhají roztahovat cévy. Mohlo by tedy jít o jistou alternativní léčbu arteriální hypertenze? Prý ano! Jmenovaná pochoutka navíc dle mínění expertů zvyšuje citlivost na inzulin, čímž omezuje riziko diabetu. Ale tím to ještě nekončí, vážení!

Vylaďte si cholesterol

Harvardští lékaři v rámci výše zmíněného průzkumu rovněž zjistili, že uvedená dobrota reguluje hladinu škodlivého cholesterolu. Sluší se dodat, že se hodně hovoří i o menší pravděpodobnosti rakoviny tlustého střeva. Dáte si i vy každý den kousek, když jde o tak mocný zdravotní zázrak? Chyba to určitě není. Jen pozor na mlsání ve večerních hodinách. Čokoláda v sobě totiž ukrývá také kofein, který zahání únavu a oddaluje hlubší spánkové fáze. Nechte si ji tedy raději na ráno či odpoledne…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat