Prostreno.cz

Nadměrným užíváním léků trpí především ledviny

Téměř každý lék, který vložíte do úst a projde vaším zažívacím traktem následně prochází také ledvinami. Mnoho léčiv je prostřednictvím ledvin z těla vyloučeno, i když k této očistné funkci organismu významně přispívají také játra. Pokud není lék užíván podle pokynů ošetřujícího lékaře, můžete si způsobit poškození ledvin.

Pojďme si představit tři skupiny léčivých přípravků, u kterých je třeba mít se na pozoru:

Léky proti bolesti

Vaše ledviny může poškodit opakované užívání volně prodejných léků na bolest, jako jsou paracetamol, aspirin, naproxen nebo ibuprofen. Žádný z těchto léků by neměl být užíván denně nebo pravidelně. Vždy je nutné léčit příčinu bolesti, nikoli bolest samotnou.

Léky proti bolesti mohou škodit zejména pacientům, kteří se léčí s chronickým onemocněním ledvin, tedy funkce jejich ledvin je již zhoršená. Zvláště nevhodné jsou kombinace s některými léky na srdce a léky na vysoký tlak. Pokud máte sníženou funkci ledvin, léčíte se s vysokým tlakem nebo se srdcem, neberte nikdy léky na bolest bez vědomí svého lékaře. Vhodnou kombinaci léků vám mohou poradit i v lékárně.

 „Léky nejsou sice příčinou ledvinného selhání tak často, jako třeba cukrovka nebo dlouhotrvající neléčený vysoký krevní tlak. I tak se u nás v nefrologické ambulanci setkáváme i s těmito případy,“ upozorňuje MUDr. Petr Táborský, primář dialyzačního střediska.

Antibiotika

Bez antibiotik se lékaři často neobejdou a v případě závažných infekcí by bylo chybou je nepodávat. Tyto důležité léky však také mohou být nebezpečné, pokud nejsou užívány správně. Lidé s onemocněním ledvin musí brát menší množství antibiotik než lidé se zdravými ledvinami. Rozhodně si neordinujete antibiotika sami a užívejte jen ty, které vám předepsal ošetřující lékař.

Kontrastní látky

Některé přípravky používané v rentgenologii, jako takzvané "kontrastní látky", obsahují barvivo, které může být pro pacienty s nemocnými ledvinami nebezpečné. Jejich použití zlepšuje zobrazení vyšetřovaných orgánů, ale může poškodit ledviny, zejména v situaci, kdy pacient před vyšetřením málo pil a je dehydratovaný. Při výběru kontrastní látky se vždy zvažuje přínos jejího použití proti možným nežádoucím účinkům. V případě velkého rizika je možné zvolit jinou vyšetřovací metodu, bez použití kontrastní látky.

„Pokud vám lékař navrhne zobrazovací vyšetření s kontrastem, upozorněte jej na to, že se léčíte s ledvinami, eventuálně máte sníženou funkci ledvin. Určitě pomůže, když budete po dobu tři dnů před vyšetřením hodně pít,“ doplňuje MUDr. Petr Táborský.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat