Prostreno.cz

Čekankový kořen místo návštěvy lékaře

Čekanka není jen tak ledajaká rostlina. Věděli jste, že svědčí srdci, ledvinám i játrům? Také uklidňuje při stresu a napraví rozbouřené trávení.

Historie čekanky sahá až do starověkého Egypta. V pozdějších dobách tato bylina, zejména tedy její kořen, získala věhlas jako léčivo i náhražka kávy, a to zejména ve Francii za vlády Napoleona. Kde rostlinu, které se někdy lidově říká čekanec, čagánek nebo pocestník, ulovit? A proč si dá tu práci s vykopáváním její podzemní části?

Výlet do přírody místo návštěvy lékárny

Na čekanku obecnou narazíte na polích, pastvinách, stráních i mezi křovinami. Protože není nijak zvlášť náročná na půdu, klima ani světelné podmínky, potkat ji lze také u cest nebo na loukách. Někteří by si možná řekli, že jde jen o jakýsi plevel, jemuž se daří skoro všude, nicméně tato krasavice s modrými květy má skutečně blahodárné účinky, jimž může máloco konkurovat.

Nať se sklízí před rozkvětem, tedy v období od června do září. Nejvyhledávanější částí je však již zmíněný kořen, který se sbírá od dubna až do října. Ten je možné usušit a zpracovat na prášek, zamrazit nebo naložit do alkoholu. Vytvořit se z něj dá samozřejmě i čaj, stejně jako kapky. Záleží čistě na preferencích každého konzumenta, sběratele i bylinkáře. Co všechno tahle medicína dokáže? Bez ohledu na to, zda je v sypké či tekuté podobě, můžete počítat s těmito benefity.

Podpora zdravého srdce

Je prokázáno, že čekankový kořen pomáhá snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu, čímž normalizuje krevní tlak a omezuje pravděpodobnost mnoha kardiovaskulárních onemocnění. Také zachovává pružné cévy a předchází jejich poškození, zatímco zlepšuje jaterní funkce a bojuje proti oxidačnímu stresu.

Úleva při artritidě i stresu

Extrakt z tohoto vzácného kořene se tradičně využívá při artritidě. Díky jeho protizánětlivým vlastnostem tlumí bolesti a mírní příznaky této nepříjemné svízele. Sluší se poznamenat, že funguje také jako lehké sedativum, tudíž napomáhá spánku a zklidňuje mysl, na které se neblaze podepisuje každodenní stres. Uplatí se však i při trávicích obtížích, ledvinových kamenech a žaludečních vředech. Dále urychluje látkovou výměn a čistí krev. Souběžně podporuje hojení a léčí některé typy ekzémů.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat