Prostreno.cz

Bolest břicha po konzumaci citrusových plodů nepodceňujte

Jak rozpoznat, zda netrpíte žaludečními vředy nebo gastritidou? Ukazatelem může být nevolnost po citronu, limetce, grepu nebo pomeranči.

Citrusové plody jsou zdravé, což potvrdilo již mnoho studií. Jejich prostřednictvím se kupříkladu zjistilo, že detoxikují organismus, zachovávají pružnost pokožky, omezují riziko rakoviny a přispívají k regulaci škodlivého cholesterolu. Dokonce prý tlumí i deprese a úzkostné stavy, zatímco zvyšují energetickou hladinu, pomáhají proti zánětům a normalizují krevní tlak. Proč vás po nich ale bolí břicho, což vás od jejich konzumace odrazuje? Mohou za tím stát tyto důvody.

Pálení žáhy jako daň

Navzdory všem jmenovaným pozitivům mají citrony, limetky, pomeranče a mandarinky i svoji temnou stránku. Vlivem vyšší hladiny obsažených kyselin patří na seznam nejčastějších spouštěčů pálení žáhy. Jinak zvaný reflux se projevuje pocitem pálení v hrudníku, ke kterému dochází v důsledku návratu žaludeční šťávy do jícnu. Zatímco někdo se může citrusy ládovat bez větších potíží, citlivým jedincům nedělají dobře. Zřejmě jste jedním z nich i vy. Anebo vítr fouká odjinud…

Vředy, jako další možná příčina

Jak si vlastně takový vřed představit? Laicky řečeno jde o defekt sliznice pronikající svalovou vrstvou, v jejímž důsledku je narušená ochrana před žaludečními sekrety. Člověk k téhle patálii přijde poměrně snadno, neboť jejím obvyklým strůjcem bývá stres, genetika, kouření či náklonnost k nevhodným potravinám. Ať už ale za vznikem vředů stojí cokoli, jisté je, že limetkou tomu vůbec nepomůžete.

„Pokud vás po citrusech bolí břicho, s velkou pravděpodobností trpíte žaludečními vředy, na které mají tyto plody velmi negativní vliv. Z tohoto důvodu nedoporučuji ani pití pomerančové a grapefruitové šťávy. Co ale mohou doporučit, to je důkladná zdravotní prohlídka u specialisty,“ říká  lékař z amerického Bostonu Christopher Theberge.

Počítat lze i se zánětem nebo alergií

Registrujete-li po jmenovaných přírodních darech nevolnost, podle výše jmenovaného odborníka nelze vyloučit ani alergii či gastritidu neboli zánět žaludku. Obojí zpravidla doprovází nepříjemné bolesti i poruchy zažívání, takže návštěva doktora je opravdu na místě.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat