Prostreno.cz

Zdravotní neduhy vyléčí lnice květel

Není už na čase trochu posílit domácí bylinkové zásoby? Využijte sezony lnice! Ta dokáže vyzmizíkovat pihy z obličeje, zatímco pomůže na žlučník, pálení žáhy i žaludeční vředy.

Lnice květel je bylinka, která se využívala již ve středověku. A proč má takový zvláštní název? Ten vznikl odvozením od lnu, a to z důvodu podobnosti listů obou rostlin. V lékárnách lnici nenajdete, neboť se tam běžně neprodává. Jedinou možností, jak ji získat, je tedy samosběr v přírodě.

Cíl procházky? Pole a louky

Bylina roste na polích, mezích, pasekách, podél cest i na suchých úhorech. Má v oblibě kypré, kamenité a písčité půdy, stejně jako slunná a teplá stanoviště. Bývá až půl metru vysoká, bezpečně ji poznáte i podle plazivého oddenku s hroznovitým květenstvím. Samotné květy mají žlutou a oranžovou barvu, a rozkvétají od června až do září. A přesně to je období, kdy se vyráží na lov tohoto exempláře. Proč si zaslouží místo ve vaší domácí lékárničce?

Přírodní medicína na trávení i záněty

V pověrách se lnici připisuje kultovní význam, přičemž se tam uvádí, že ochraňuje před očarováním a zlými duchy. Co je na tom pravdy, těžko soudit. Jisté ovšem je, že se doporučuje na jakékoli potíže se žlučníkem. Pomocnou ruku ovšem podává také při zánětech, chorobách jater, žloutence i žaludečních vředech. Osvědčí se i v případě překyseleného organismu, pálení žáhy a střevních polypech. Tato zajímavě vyhlížející rostlina působí močopudně a vykazuje i mírné projímavé účinky. Co vám může přinést její vnější použití?

Mocná kosmetika na řadu neduhů

Lnicový odvar se běžně aplikuje na hemoroidy, vyrážky a ekzémy. Díky protizánětlivým vlastnostem představuje řešení akné, otoků a zanícených očí. Pokud vás trápí nadbytek pih, i tehdy se na něj můžete spolehnout. Časté omývání obličeje tímto zlepšovákem vede k jejich postupnému zesvětlování, někdy až k úplnému vymizení. Rovněž jde o prostředek, který z pokožky odstraňuje veškeré nečistoty a zlepšuje její kvalitu. Jako součást denní péče o pleť může být vítaným pomocníkem!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat