Prostreno.cz

Tvorbu šedin urychluje nedostatek vitaminu B12

Je dřívější či pozdější nástup šedivých vlasů skutečně jen dílem genetiky? Nikoli. Kštice vám může zbělet i kvůli nedostatku vitaminu B12, poruše štítné žlázy nebo náklonnosti k nikotinu.

Šedivění vlasů patří mezi klasické projevy přirozeného stárnutí. Způsobují ho takzvané melanocyty, což jsou buňky ve vlasových koříncích, které produkují barvící pigment. S přibývajícími léty začínají pracovat nepravidelně, až se produkce melaninu nakonec úplně zastaví. Obvykle se první šedivý vlas objevuje kolem třicátých narozenin, ovšem někteří světlou nadílku zpozorují ještě o něco dřív. Ale proč? Celý proces mohou urychlit tyto faktory.

Nutriční prohřešky, které se neodpouštějí

Je pravda, že nechtěné zbělení kštice způsobují hlavně genetické předpoklady. Aby to ale nebylo tak jednoduché, nejsou jediným původcem. Podstatnou roli sehrává i nedostatek určitých živin, zejména vitaminu B12. Tento názor zastává americký lékař a univerzitní profesor Alan Green ze Stanfordu. Celý problém podle něj může vzniknout nejen vlivem nízkého příjmu této důležité látky, ale také z poruchy jejího vstřebávání v organismu. Sluší se dodat, že bohatým potravinovým zdrojem jsou kupříkladu kvasnice, pšeničné klíčky, mořské řasy, houby nebo sója. Co z toho zařadíte do jídelníčku?

Špatně fungující štítná žláza

Dalším viníkem bývá porucha štítné žlázy. Předčasné šedivění i nadměrné vypadávání vlasů může být symptomem jak snížené, tak i její zvýšené funkce. Narušenou činnost štítné žlázy pak doprovázejí i jiné příznaky, jejichž seznam zahrnuje permanentní únavu, podezřelou spavost, větší potivost, deprese, otoky nebo dlouhotrvající potíže s trávením. Zní-li vám něco z toho povědomě, zřejmě byste se měli objednat na důkladnou prohlídku u specialisty…

I kouření může za stříbro ve vlasech 

Kouření má na tělo mnoho škodlivých účinků, které by si kuřáci za rámeček rozhodně nedali. A dřívější šedivá hříva je jedním z nich. Nikotin v cigaretovém kouři totiž produkci zmíněného melaninu výrazně omezuje, což je důvod, proč mívají milovníci nikotinu více šedin.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat