Prostreno.cz

Borůvky dopřejte vlasům i pleti

Brusnice borůvka coby léčivá rostlina z čeledi vřesovcovitých, je naprosto úchvatná. Pro vysoký obsah antioxidačních látek se využívá na posílení a regeneraci organismu během onemocnění a i jako prevence proti němu. Její chuť milují nejen děti, jenže ona se nehodí jen pro osvěžující koláče. Díky ní zkrásní vaše vlasy i pokožka!

Borůvky mají nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah živin. Právem se považují za krále antioxidačních potravin, který snižuje poškození DNA, chrání před stárnutím a rakovinou, krotí vysoký krevní tlak a předchází onemocnění srdce.  Ocení je vaše tělo, ale i pleť nebo vlasy. Jejich nutriční profil totiž bojuje proti známkám stárnutí, léčí akné, celkově rozjasňuje pokožku a vyživuje ji. Za tím vším stojí zmíněné antioxidanty působící proti volným radikálům. Borůvky zároveň podporují růst vlasů.

Kdy se pro ně vydat?

Proanthokyanidiny, také známé jako rostlinné chemikálie, stimulují vlasové folikuly a dopřávají kořínkům mnoho vitaminů. Po jejich aplikaci jsou vlasy vyživené a poddajné. A jak často borůvky nanášet? V jejich sezoně, v závislosti na lokalitě, dozrávají od června do srpna, a během této doby si je dopřávejte jednou týdně. V jaké podobě?

Fialová pleťová maska

Menší hrst nadrcených borůvek smíchejte se 3 lžícemi ideálně plnotučného jogurtu a rozmixujte. Masku nechte působit 20 až 30 minut, poté ji opláchněte vodou. Pleť se zhydratuje, kyselina mléčná v jogurtu odstraní odumřelé kožní buňky, dojde ke zmírnění vzhledu vrásek. Trápí vás spíš pupínky?

Pak k borůvkám přidejte několik kapek citronové šťávy a čajovou lžičku medu. Opět rozmixujte a naneste na obličej, nechte působit zhruba 20 minut a opláchněte vlažnou vodou. Borůvky mají vysokou koncentraci salicylátů, což je sůl kyseliny salicylové. Ta otevírá ucpané póry a působí proti bakteriím, proto jsou velmi účinnou léčbou akné. Co se týče vlasů, tak i tam je postup velmi jednoduchý.

Regenerační vzpruha pro folikuly

Větší či menší hrst borůvek (odhadujte podle délky vlasů) rozmixujte asi se 2 polévkovými lžícemi kvalitního olivového oleje a v případě suchých vlasů i jednou lžící medu. Aplikujte na pokožku hlavy a vlasy, ty na 30 minut zakryjte igelitovým sáčkem a ovažte ručníkem. Po uplynutí doby smyjte teplou vodou a prameny umyjte šetrným šamponem.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat