Prostreno.cz

Domácí léčba otravné kvasinkové infekce

Čisté bazény, vlhko a mokré plavky nahrávají kvasinkovým infekcím. Potkalo něco takového i vás? Pak sáhněte po prověřených domácích lécích. Pomáhají i éterické oleje!

Vaginální kvasinková infekce (vaginální kandidóza) způsobuje přemnožení houby zvané Candida albicans, která přirozeně žije ve vagině. Výsledkem je podráždění, zánět, svědění a výtok. Některé ženy se s tímto problémem setkávají opakovaně, nicméně pokud zrovna vy řešíte příznaky úplně poprvé, navštivte svého lékaře, který kvasinkovou infekci skutečně potvrdí. Zrovna má dovolenou? Než se k němu dostanete, můžete vyzkoušet několik tipů, které by vám měly ulevit.

Důkazy o jejich účinnosti se liší případ od případu, nicméně Klinika Mayo, což je nezisková organizace a mezinárodně uznávané prestižní americké lékařské výzkumné a vzdělávací centrum a univerzitní nemocnice v Rochesteru v Minnesotě, je považuje za nejlepší.

Esenciální olej dobromysl

Éterické oleje jsou při zmírňování některých nepříjemných zdravotních stavů nesmírně užitečné. Co se týče kvasinkové infekce, jistá studie z roku 2017 prokázala, že proti ní bojuje esenciální olej z dobromysli obecné (Origanum vulgare), která obsahuje tymol a karvakrol, což jsou silná antimykotika.

Celé to funguje tak, že do 30 mililitrů nosného oleje (olivový, kokosový či mandlový) nakapete 12 až 14 kapek dobromysli a směsí masírujete spodní oblast břicha. (Nikdy neaplikujte poblíž vaginy.) Dobromysl však pochopitelně můžete inhalovat s pomocí difuzéru.

Řecký jogurt

Řecký jogurt bez cukru lze považovat za probiotikum, protože obsahuje živé bakterie, jako je Lactobacillus acidophilus. Tyto bakterie jsou nezbytné pro vytvoření zdravého prostředí ve vašem klíně, což znamená, že zvyšují střevní mikrobiom a snižují počet kvasinek v těle. Stačí jen zvýšit jeho konzumaci na 250 mililitrů denně.

Některé ženy jej nanášejí i na tampon a ten si zavádějí do klína. Tady už je výsledek trochu diskutabilní. Zatímco jeden gynekolog takový postup s klidným svědomím doporučí, druhý proti němu má výhrady (lactobacillus přes střevní trakt prý nedorazí na místo určení včas) a radši prosazuje probiotické tampony z lékárny. (Aktivní probiotická složka se z takového tamponu uvolňuje až při tělesné teplotě.)

Kokosový olej a čajovník

Kokosovému oleji se připisuje mnoho účinků na lidské zdraví, včetně těch antimykotických. Studie ukázaly, že zbavuje kvasinek jedna radost. A jak jej použít? Mírně ho rozehřejte, následně nakapejte 5 kapek tea tee oleje, promíchejte a do této směsi namočte čistý tampon. Ten ihned zaveďte do klína, nechte dvě hodiny působit a podle potřeby postup opakujte.

Jablečný ocet

Jedním z oblíbených léčivých přípravků proti kvasinkám je jablečný ocet. Půl šálku přidejte do vlažné koupele a na 20 minut se do téhle lázně ponořte. Kyselá složka octa může eliminovat škodlivé mikroorganismy, včetně kvasinek. Pro maximalizaci účinku do své stravy zařaďte víc vitaminu C a hlavně česneku, který taky patří na seznam zabijáků kvasinek. Nikdy ho však nedávejte přímo do klína, hrozí popáleniny a výrazná bolest!

Zdroj: www.firstaid.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat