Prostreno.cz

Vrcholí sezona všestranně zdravé a chutné rebarbory

Každý rok od dubna do srpna je sezona rebarbory. A existuje doslova nespočetně receptů, jak tuto zvláštní rostlinu upravit. Asi téměř každý má jako jednu ze svých vzpomínek z dětství léto spojené s chutí rebarbory. Doba, kdy ke snídani na stole čekal rebarborový koláč nebo na oběd krupičná kaše s rebarborou.

Rebarbora prostě k létu patří. Jako kompot, v koláči nebo jako osvěžující limonáda. S touhle rostlinou si můžete vymyslet skoro cokoli. Ale rebarbora není jen velmi chutná, ale také velmi zdravá. Pokud jste v dospělosti na rebarboru snad zanevřeli, pak přinášíme důvody, proč ji opět do svého jídelníčku zařadit. 

Všestrannost prověřená staletími

Rebarbora se pěstovala a používala jako léčivá bylina už kolem roku 3000 před naším letopočtem ve staré Číně. Svým obsahem draslíku a železa zásobuje rebarbora tělo přesně těmi minerálními látkami, které působí blahodárně na krvetvorbu a vyrovnávají krevní tlak. Studie navíc dokázaly, že lidé, kteří pravidelně konzumují ovoce a zeleninu bohatou na draslík, jsou méně často postiženi mozkovou mrtvicí nebo srdečním infarktem. Také hladinu cukru v krvi, kterou si musí hlídat především diabetici, dokáže rebarbora ovlivnit.

Pomoc pro lepší trávení

Především tlusté stonky zeleniny obsahují účinné látky, které podporují činnost střev, a působí tak proti zácpám. Kromě toho obsahuje rebarbora hodně vlákniny, která trávicí orgány podporuje také. Navíc její vlákna dokážou střeva vyčistit a pomáhají při vyplavování jedů z těla.

Podpora imunitního systému

Dále kyselé stonky dodávají tělu velmi významné množství vitaminu C, který pomáhá imunitnímu systému, lépe překonat bakterie, viry i houbová onemocnění. I při zánětlivých onemocněních dásní nebo akutních oparů zajišťuje rebarbora jejich rychlejší uzdravení.

Zásobník vitaminů B

Tato zelenina obsahuje také vitaminy, které jsou důležité pro vlasy a pokožku. Jsou to především vitaminy řady B a třísloviny. Velké množství různých vitaminů B, jako je vitamin B1, B2, B3, B5 a B6 navíc dělá z rebarbory opravdový balzám na nervy.

Zdroj: www.verywellhealth.com, www.eatthis.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat