Prostreno.cz

Skořicový olej má skvělé účinky i během léta

Skořice patří mezi prohřívací koření, které je spojováno spíš se zimou. Tohle báječné dochucovadlo a zároveň i lék se však uplatňuje i během letních měsíců. K čemu všemu se dá využít? Skořicový éterický olej už nedáte z ruky!

O skořici je zmínka už v Bibli. Nejčastěji se využívala jako vůně do ložního prádla nebo oblečení. Díky svému intenzivnímu aromatu skořice dělá radost chuťovým i čichovým buňkám hlavně během chladnější části roku. Což ostatně platí i pro skořicový esenciální olej, který se destiluje parou buď z listu, nebo z kůry skořicovníku. Proč ho nosit u sebe, i když je venku teplo?

Výborný antioxidant

V dnešní době se hlavně skloňuje slovo „imunita“. Tu lze podpořit právě skořicovým olejem, který vykazuje antioxidační, protizánětlivou, antiseptickou, antimikrobiální a protiinfekční aktivitu. Zkrátka a dobře bojuje s mikroby a patogeny. Dále udržuje buňky zdravé a pomáhá tělu zbavovat se odpadních látek. Kapku přidávejte do teplé lázně, v chladnějších dnech, kdy máte zavřená okna, používejte difuzér a provoňte místnost.  

První pomoc při bolesti svalů

Po běhu nebo jiné venkovní fyzické aktivitě válčíte se svalovou horečkou? Smíchejte skořicový olej s dalšími éterickými oleji, jako je sladký pomerančový olej, levandulový či čajovníkový „éterák“. Uplatňuje se však i pačuli nebo geránium. Směsí masírujte bolavá místa. S množstvím kapek skořicového oleje to však nepřehánějte. Je nesmírně stimulující, stačí opravdu jen kapička! Pro jistotu ještě použijte nějaký nosný olej, kupříkladu kokosový.

Bojovník proti alergii

Léto je pro vás velmi náročné, neboť pořád smrkáte? Není divu. Alergici často mají rýmu právě v létě, tedy v pylové sezoně. Vaše sliznice, zasažená alergickým zánětem, je náchylnější k infekcím, hůř se vám dýchá a nosní dutiny trpí. Vůně skořicového oleje je však užitečnou pomůckou při otevírání hrdla a nosních dírek. Otevřete lahvičku a podle potřeby inhalujte.

Báječná ústní voda

Teplejší počasí svádí ke konzumaci zmrzliny. Jenže právě takhle mražená pochoutka poškozuje dásně a spouští uvolňování kyselin, které napadají zuby. To nedopusťte! Dvakrát denně vypláchněte ústa vodou smíchanou s kapkou skořice. Kromě jiného zamezíte vzniku zubního kazu a zubního plaku, zároveň neutralizujete kyselost ze stravy. Skořicový olej však nepolykejte!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat