Prostreno.cz

Neumyté potraviny z obchodu jsou obalené choroboplodnými zárodky

Jablka, nektarinky, rajčata nebo papriky. Věřili byste tomu, že tyto běžně kupované plody patří mezi nejkontaminovanější potraviny? Co všechno sníte společně s nimi, když je před konzumací neopláchnete vodou?

Všichni to známe. Přijdeme do obchodu, kde se to v oddělení ovoce a zeleniny nablýskanými dary přírody jenom hemží. Člověk má chuť odložit košík a rovnou se do nich zakousnout. Jenže co by se stalo, kdybyste to opravdu udělali?

Možná nic a možná všechno

Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí v jednom ze svých prohlášení varuje, že ročně vlivem kontaminovaných potravin onemocní více než deset milionů lidí. Jak si v téhle černé kronice stojí právě to zmíněné ovoce nebo zelenina? Podle odhadů „má prsty“ v bezmála 50 procentech případů.

Na slupkách těchto plodů se prý vyskytují nejen choroboplodné zárodky a další škodlivé patogeny, ale i stopy pesticidů a chemických hnojiv. Nevinný není ani vosk, jenž se využívá za účelem lepší konzervace, zvláště během dlouhé přepravy ze zemí s tropickým podnebím. Jestli se ptáte, jaké konkrétní druhy patří mezi ty úplně nejznečištěnější, jejich soupis zveřejnil tým amerických vědců z University of Tennessee. Nejde o váš klasický nákupní seznam?

Potraviny, které mají do čistoty daleko

Podle specialistů z výše zmíněné instituce jsou jednoznačně nejkontaminovanější jablka. V hodně těsném závěsu za sebou mají nektarinky, broskve, rajčata, papriky, celer a okurky. Bohužel se ukázalo, že bez poskvrnky nebývají ani jahody a hroznové víno – to jen pro kompletní výčet.

„I když se konzumace ovoce a zeleniny jeví jako velice zdravý návyk, pokud tyto plodiny nejdříve neumyjete, můžete z nich onemocnět. Objevují se nevolnosti, zvracení, bolesti břicha a průjem, ovšem zvyšuje se i riziko selhání ledvin, meningitidy nebo předčasného úmrtí,“ šokuje profesor potravinářských věd Luke LaBorde z University of Tennessee. Takže ano, voda je opravdu základ! Tak s ní při omývání jablek a rajčat rozhodně nešetřete…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat