Prostreno.cz

Proč doma pěstovat citronovou trávu

Mít na balkoně či terase rostlinu, která odpuzuje komáry, pozvedne chuť připravovaných jídel a ještě přispěje k léčení celé řady zdravotních komplikací? To můžete. Už jste se blíže seznámili s voňatkou?

Voňatka citronová, známá také pod názvem lemongrass či citronella, je druh aromatické traviny z čeledi lipnicovitých a pochází z Cejlonu. Vzhledem opravdu připomíná obyčejnou vyšší trávu, ovšem jakmile k ní přivoníte, překvapí vás citronovou vůní. Takže skutečně dělá čest svému jménu! Proč si tuhle zajímavou dekoraci pořídit?

Pár pravidel k pěstování

Pokud se rozhodnete, že touto exotickou fešandou zútulníte domácí prostory, myslete na to, že jedna dospělá rostlina potřebuje k růstu nádobu o průměru nejméně 25 cm a dobře propustnou, hlinitopísčitou zeminu. Vyžaduje také vydatnou zálivku, ale na stranu druhou nesnáší přemokření, které by mohlo být příčinou jejího úhynu. Ideální místo pobytu je pak na přímém slunci. C všechno vám tenhle zelený poklad nabízí? Tedy kromě toho, že odpuzuje komáry, mouchy a další otravný hmyz.

Pomocník v kuchyni

Voňatka se hojně využívá v čínské gastronomii, ale nedají na ni dopustit ani v Indonésii, Thajsku, Malajsii a Indii. Výborně chutná v zeleninových salátech, polévkách, omáčkách i masových pokrmech. Kromě toho se hodí do rýžových specialit, přičemž podtrhne chuť kuřete, ryb a darů moře. Přímo skvěle se doplňuje s česnekem, koriandrem, paprikou a šalotkou. Vyzdvihne chuť jednotlivých ingrediencí a připravované jídlo příjemně provoní. A u toho všeho ještě podpoří vaše zdraví!

Léčebný prostředek s velkým efektem

Citronová tráva prokazuje výrazné antioxidační, protizánětlivé a antibakteriální účinky. Ulevuje při nachlazení a chřipce, tlumí kašel, snižuje horečku a tišší bolest v krku. Uplatní se i jako přírodní podpora při nervovém vyčerpání, stresu a psychické únavě. Zároveň napravuje poruchové trávení, neutralizuje žaludeční kyseliny a představuje prevenci parodontózy. Nemalý vliv má i na pomalejší stárnutí buněk, obecně pak revitalizuje a detoxikujte organismus. Čaj si z ní připravíte tak, že zalijete lžičku sušené trávy horkou vodou a necháte ji louhovat čtyři až šest minut, poté nápoj scedíte.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat