Prostreno.cz

Vynechání snídaně rozhodí tělesnou rovnováhu

Snídaně je základ dne. Nebo – kdo nesnídá, dělá pro své tělo něco dobrého. Tak, kde je tedy pravda?

Zdravá a vyvážená snídaně je pro mnoho lidí nejdůležitějším jídlem dne. A pokud je složená správně, nezajistí tělu jen dostatek vitaminů a výživných látek, ale dokáže dokonce navodit pocit štěstí. Ovšem existuje i druhý názor – spousta lidí raději nesnídá, protože chce zhubnout. Ale má to vůbec smysl? Nebo tím svému tělu můžeme i ublížit?

Zdravotní rizika

Pokud někdo vynechává snídani, má podle americké Heart Association vyšší krevní tlak a hladinu cholesterolu. Navíc žije s mnohem větším rizikem onemocnění srdeční chorobou. Především ti, co mají ještě genetické predispozice, by si raději měli každé ráno alespoň něco malého dopřát.

Tělesné zatížení

Vědci z univerzity v Hohenheimu testovali 17 zdravých dospělých osob, jak dalece ovlivní změnu spotřeby kalorií fakt, že vypustí nějaká jídla. A tak testovaní dostávali po dobu tří dnů stále stejnou stravu s ohledem na množství kalorií a složení. Jeden den dostali tři regulérní jídla, druhý den vynechali snídani a třetí den večeři, přičemž při vynechání jídla byly jeho kalorie rozděleny do zbývajících dvou pokrmů. Jak se ukázalo, tak pouze samotným vynecháním počtu jídel, při stejné tělesné aktivitě, se změnila i spotřeba kalorií. Osoby, které vynechaly snídani, spálily o 41 kilokalorií více, kdo nic nejedl večer, spálil dokonce 91 kilokalorií.

To zní lákavě. Ovšem výše zmíněným osobám byla také několikrát denně analyzována i jejich krev. Analýza krve ukázala, že po obědě bylo v krvi prokazatelně více zánětlivých markerů, pokud osoba ráno vynechala snídani. Tělo má tedy bez snídaně mnohem více práce s udržení zdravotní rovnováhy.

Změna látkové výměny

Kdo nesnídá, nutí tělo spalovat více tukových zásob. To by sice mohlo být skvělé, ale vědci i v tomto případě varují před euforií, protože tento fenomén může být i ukazatelem pouze podmínečně flexibilní látkové výměny. Nicméně žádoucí je nepodmínečná látková výměna, protože jen ta může chránit před zánětlivými onemocněními a udržuje v rovnováze hladinu glukózy. A to je zásadní pro snížení pravděpodobnosti nadváhy a onemocnění diabetem typu 2.

Vysoké riziko mlsání

Jakkoli dobře mohou některé body znít – především pokud jde o spotřebovávání kalorií – je také velké nebezpečí, že se vynechaná snídaně nakonec vymstí. Protože pokud nesnídáte, spíše hrozí riziko, že v průběhu dne budete také častěji mlsat, a tím se příjem vašich kalorií enormně zvýší. Pokud se tedy chcete zbavit několika kilogramů, radí vědci raději vypouštět večeře. Ráno a dopoledne funguje spalování totiž mnohem lépe než večer, takže ráno přijaté kalorie tělo spálí mnohem snadněji, než by mohlo večer.    





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat