Prostreno.cz

Vypořádejte se s nehtovou plísní v pohodlí domova

Někde jste „přišli“ k nehtové plísni? Není se zač stydět, protože stejný problém má hodně lidí – jen o tom nahlas skoro nikdo nemluví. Naštěstí je tu jablečný ocet, olej z čajovníku nebo med se skořicí. Který záchranný prostředek bude vaším favoritem?

Plísňová infekce nehtů, které se odborně říká onychomykóza, je onemocnění, s nímž má podle statistik co dočinění až čtvrtina tuzemské populace. Lékaři jsou toto názoru, že se snáze uchytí na dolních končetinách, čemuž přispívá nošení uzavřených bot, v nichž je teplo a vlhko. Ovšem odnést si ji klidně můžete i z veřejných bazénů, sprch a saun, kde zůstaly zachycené výtrusy hub po nemocném. Objeví-li se tenhle nešvar přece jen na rukou, bývá to důsledek použití kontaminovaného ručníku, nehtových nůžek nebo kleštiček. A jak celý problém vypadá v praxi?

Špatné na pohled i pro nervy

Infekce napadá nehtovou ploténku a její okolí. Bez včasné léčby se rychle rozšiřuje a dělá nehty slabé, deformované, lámavé a nepřirozeně zbarvené, což má na psychiku pacienta neblahý vliv. Pokud s mykózou navštívíte dermatologa, s největší pravděpodobností vám doporučí nějakou mast, gel nebo krém. V případě pokročilejšího stadia se předepisují tablety k vnitřnímu užívání, mezi jejich hlavní nevýhody ale patří hrozící riziko nežádoucích vedlejších účinků. Co se s touhle patálií zkusit nejprve vypořádat vlastními silami? Pomoc slibují tyto domácí prostředky!

Jablečný ocet

Máte-li doma ocet z jablek, může začít řešení nepříjemného problému právě u něj. Toto ochucovadlo totiž vyniká svými antimikrobiálními schopnostmi a jeho kyselá povaha zabraňuje šíření infekcí. Smíchejte ho s vodou ve stejných poměrech a v roztoku si namáčejte postižená místa každý den. To by v tom byl čert, aby to nezabralo!

Olej z čajovníku 

Olej z čajovníku australského se jako všestranný medikament s antiseptickými a antivirovými vlastnostmi využívá již celá desetiletí. A není se čemu divit, neboť snižuje příznaky nachlazení a pomáhá odstraňovat vši, přičemž ničí plísně i bakterie. Díky svému jedinečnému složení také zatočí s různorodými kožnými patáliemi, včetně oparů a bradavic. Je tedy správnou volbou! Aplikujte pravidelně jeho dvě tři kapky na alkoholem očištěný nehet. První změny byste měli zpozorovat v řádu několika dnů.

Med a skořice 

Že med spojený se skořicí pomáhá na nehtové plísně, o tom se dočítáme v mnoha receptářích našich babiček. Tak proč to neotestovat? Koneckonců, co můžete ztratit. A jak často toto pomazání používat? Pro dobré a rychlé výsledky je ideální každodenní frekvence.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat