Prostreno.cz

Důmyslný jídelníček proti padání vlasů

Nadměrná ztráta vlasů neboli alopecie začíná být civilizačním problémem. Pokud se týká i vás, neměli byste se vyhýbat špenátu, ovesným vločkám ani avokádu. Proč?

Přirozený životní cyklus hřívy vypadá asi následovně – vlas nejdříve vyroste, poté je v klidové fázi a následně vypadává. Denně takto přicházíme zhruba o 70 až 100 kusů, které nahrazují nové přírůstky. Takhle je to normální a takhle to funguje. Ovšem zdaleka ne u všech, neboť s alopecií, což je odborný název pro nadměrné vypadávání, bojují miliony lidí po celém světě. Kde hledat příčiny?

Hluboko skrytý problém

Na vině může být více faktorů, kupříkladu porucha štítné žlázy, hormonální nerovnováha, chronická onemocnění či nežádoucí účinky určitých léků. Celou situaci výrazně zhoršuje také dlouhodobý stres nebo nedostatek spánku. Svou velkou roli zde sehrává i strava, jejíž neváženost alopecii nahrává. Když už jsme u jídla, víte, že určité potraviny nechtěným ztrátám kadeří pomáhají zabránit? Konkrétně se jedná o tyto. Máte je v jídelníčku?

Špenát, zelená pro hezký účes

Mnohdy podceňovaný špenát platí za zdroj široké škály potřebných živin, proto se jeho pravidelná konzumace doporučuje všem věkovým kategoriím. Nabízí cenné vitaminy, stejně jako draslík, vápník, železo a vychvalované omega-3 mastné kyseliny. Všechny tyto látky jsou pro vlasy a jejich kondici naprosto klíčové.

Ovesné vločky 

Před nutričním profilem ovesných vloček smekají i odborníci. Tento obilný výrobek ovšem nepodporuje jenom zdraví a štíhlé křivky. Díky obsaženým bílkovinám, zinku a mědi rovněž přispívá k vyřešení problému s nadměrným padáním koruny krásy. A že si z vloček musíte dělat pouze kaši? Kdepak! Dá se z nich vytvořit lahodný sladký i slaný koláč. Nebo třeba placky, sušenky, závitky a karbanátky. Fantazii se meze nekladou!

Avokádo, exotická lahoda

Plod hruškovce přelahodného se vyplatí kupovat častěji –⁠ a to hned z několika důvodů. Zprostředkuje  vám vysoký podíl vitaminu E, který zlepšuje krevní oběh, přičemž příznivě ovlivňuje stav vlasových folikulů. Rovněž udržuje optimální hladinu pH na pokožce hlavy a reguluje tvorbu mazu. Je tedy skvělou výživou, která nezůstane bez pozitivní odezvy. Mimochodem, avokádo zároveň představuje prevenci rakoviny, zatímco snižuje riziko diabetu.





Celkem 1 komentářů

Vlasta Sˇumpíkova
14.09.2020

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat