Prostreno.cz

Skutečné účinky růžové vody

Hodí se pro všechny typy pleti, je součástí mnoha krémů, redukuje vrásky a hydratuje. Růžová voda je takový malý kosmetický zázrak. Ale nepřeceňuje se?

Růžová voda obsahuje 10–50 % růžového oleje a používá se v kosmetickém a potravinářském průmyslu. Ovšem lze se s ní často setkat i při náboženských obřadech. Proč je tak oblíbená? Vyrábí se destilací okvětních lístků růží ve vodě. Podle vědců má antibakteriální, ale hlavně relaxační vlastnosti, které ocení každá pokožka bez ohledu na aktuální stav nebo stáří. Co všechno od ní (skutečně) můžete čekat?

Prostředek proti zarudnutí

Silné antioxidanty v růžové vodě bojují proti zánětu a zarudnutí pokožky. Zároveň oddalují stárnutí, urychlují hojení ran (tedy popáleniny či jizvy) a vykazují protizánětlivou aktivitu. Suma sumárum, růžová voda chrání pleť před záněty vyvolanými UV zářením a přispívá k účinné léčbě akné.

Zpomalovač stárnutí

Jedna aplikace pochopitelně ničemu nepomůže, ale pravidelné nanášení růžové vody může oddálit vrásky, zredukovat ty již vytvořené a dokonce zúžit póry. Z tohoto důvodu je vhodné dopřát pleti „růžovku“ každé ráno před nanesením make-upu a večer po důkladném odlíčení.

Lékař přes stres a migrény

Některé vědecké práce naznačují, že růžová voda může mít antidepresivní účinky. Podle všeho harmonizuje emoce, podporuje ženství a mateřství a v neposlední řadě zmírňuje bolesti hlavy a migrény. Stačí, když si z ní vyrobíte obklad.

Krotitel rozbouřeného trávení

Lidoví léčitelé růžovou vodu doporučují při problémech s trávením, poruchou sekrece žluči a nadýmáním, dále při léčbě bolestí břicha a jiných zažívacích potíží. A jaké jsou možnosti použití?

Hodí se i rozprašovač!

Do vody ponořte vatové tamponky a jemně jimi přejeďte po pokožce. (Nejprve se však na malém kousku kůže přesvědčte, že na ni nemáte alergii, která se projevuje podrážděním a zarudnutím pleti.) Růžovou vodu přidávejte do svých nápojů a koupelové vody. „Růžovku“ nalijte i do lahve s rozprašovačem a použijte ji jako prostorový parfém. Provoňte záclony, prostěradla a další bytové textilie po celém domě. Vůně je elegantní, svěží a příjemná. Díky ní se ihned začnete cítit mnohem lépe.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat