Prostreno.cz

Vitamin D je elixírem dlouhověkosti

Elixír dlouhověkosti lidé hledají již od nepaměti. A zdá se, že se konečně našel! Je jím vitamin D, jehož optimální množství v těle snižuje riziko předčasného úmrtí až o 50 procent.

Spousta lidí má vitamin D v povědomí především v souvislosti s pevnými kostmi a zdravými zuby. Jeho poslání ale sahá mnohem dál – dalo by se říct, že až do poklidného důchodu. Co má tato látka společného s dlouhověkostí a proč vám teď zřejmě chybí?

Čísla hovoří jasně

Američtí vědci z Harvardovy univerzity odhadují, že nedostatkem vitaminu D trpí více než miliarda celosvětové populace. Pokud vás zajímá, jak jsou na tom našinci, z dat ministerstva zdravotnictví vyplývá, že „déčko“ zoufale schází přibližně 70 procentům obyvatel. Tak jistě, není to zrovna málo. A právě proto je třeba ptát se po důvodech.

Stín a nevhodná strava jako kámen úrazu

Lidský organismus jmenovaný vitamin získává přirozeně ze slunečního záření. Jeho syntéza probíhá na základě pronikání paprsků UVB přes kůži. Nedochází k ní ale ihned, ale až po 10 až 15 minutách slunění. Pokud bychom tedy měli možnost vystavit své tělo hřejivým paprskům dvakrát týdně po dobu 20 minut, získali bychom 90 procent doporučené dávky. Zní to sice jednoduše, ale s podzimem jsou možnosti k opalování značně omezené, co si budeme povídat. Přicházíme tím tedy o jeden z hlavních a nejpohodlnějších zdrojů.

Tuto látku lze samozřejmě získat i „uměle“, a to prostřednictvím určitých potravin. Jestli ale na váš talíř pravidelně nezabloudí tučné ryby, vepřové sádlo, hovězí játra, divoce rostoucí houby a vejce, je pravděpodobné, že i vy máte „déčka“ značnou podmíru. A to je špatně, protože podle všeho může právě on zajistit dlouhý a kvalitní život.

Elixír, bez kterého se člověk neobejde

Stephen B. Kritchevsky, což je profesor lékařských věd na americké Wake Forest University, se na základě svého výzkumu domnívá, že nedostatek vitaminu D riziko předčasného úmrtí navyšuje až o 50 procent. Ano, čtete správně! Jak je to možné? Podle tohoto experta představuje uvedená živina prevenci rakoviny, depresí, demence a kardiovaskulárních chorob, takže čím zodpovědněji ji budete přijímat, tím větší šance na radostný důchod máte.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat